Konut 2015 daha çok kazandıracak

2015 daha çok kazandıracak

20.01.2015 - 09:49 | Son Güncellenme:

Emlak uzmanları, konut kredisi faizlerinin de düşmesi halinde sektörün canlanmasını bekliyor.

2015 daha çok kazandıracak

Başkent’te gayrimenkule yatırımın 2014’te olduğu gibi bu yıl da kazandırmaya devam edeceği öngörülüyor. Emlak uzmanları, konut kredisi faizlerinin de düşmesi halinde sektörün 2015’te geçen yıldan daha canlı performans sergileyeceğini bildiriyor.

Haberin Devamı

Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, emlak sektörü açısından 2014 yılını değerlendirdi, 2015 yılından beklentilerini açıkladı.

“Ne faiz, ne altın ne de döviz, emlak sektörü kadar getiri sağlamaz” diyen Ünal, gayrimenkul sektöründe kazanabilmek için doğru lokasyonda, doğru tip emlaka yatırım gerektiğini, bunun için de müşavirlik hizmetinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Köksal Ünal,Ankara’da Bağlıca, Batıkent Çakırlar, Mamak Doğukent Bulvarı, Eskişehir yolu ve İncek Bulvarı’nın 2014’ün en çok kazandıran bölgeleri olduğuna dikkati çekerek, şu bilgiyi verdi:

”Şehrin gelişen yerleri buralar. Başkentte yatırımcılar daha çok arsa alıyor. Bağlıca’daki değişim son 1 yılda yüzde 45’lere ulaşarak adeta rekor kırdı. Burası Başkent’in parlayan yıldızı konumunda. Eskişehir yolunda yüzde 30-40 prim getiren olan yerler var. Yatırım yapılacak bölgelerden biri de Yapracık. Bu bölge, imar çalışması olunca prim yaptı. Bağlıca’da Ankara Üniversitesi’nin sağlık kampusu kuracağı bölgede geçen sene arsa metrekare fiyatı 600lira dolayındaydı. Bu sene bin liralar konuşuluyor. Getirisi yüzde 60’ın üzerinde. 2015 yılında da bu lokasyonlardaki arsa fiyatlarının en az yüzde 30-40 artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Haberin Devamı

Konut fiyatlarında da artış yaşandığını vurgulayan Ünal, “İncek’te 2014 başında 700 bin lira olan 4+1 daireler şimdi 1 milyon lira oldu. Yaşamkent’teaynı dairelerin fiyatları 600bin liralardan 800 bin liralara çıktı. Bağlıca’da geçen sene 230-300 bin liraya 4+1 daire alabiliyordunuz, şimdi 450 bin lira” dedi.

İstanbul yolunda ticaretin yoğunlaştığını, Eskişehir yolunda ise üniversitelerin, bakanlık ve kamu kuruluşlarının yapılarının yükseldiğini anlatan Ünal, şehirde yaşam merkezlerinin de bu gelişmeye paralel olarak değiştiğini, arsa ve konutta fiyatların da bu olguya uygun oranlarda yükseldiğini söyledi.

Seçim yılı olduğunu düşünerek ya da kriz kaygısı gibi nedenlerle sektöre yatırımdan geri kalınmamasını öneren Köksal Ünal, “2015’te de çok bir şey değişmeyecek. Yatırımcı, yatırımına devam etsin. Ekonomik anlamda hep bir seçim korkusu oluyor, ama buna gerek yok. Son 10 yılda birçok seçim yapıldı, hiçbirinin ardından kaygılanacak bir durum olmadı. Ülkede herkes korkarsa kendi kendimize kriz oluştururuz. Bu da hepimize zarar verir. Ben 2015’te kriz beklemiyorum. Faizlerde indirimler olmaya başladı. Bunun yansıması kısa sürede, konut kredisi faizlerine de olacaktır.0,85-0.87’lerde gezen oranın 0,80’e yaklaşacağını varsayabiliriz. Eğer konut kredisinde 0.75-0,78 ’ler konuşulmaya başlanırsa, konutta büyük canlılık yaşanacaktır.”