Konut 2B'den 10 bin 340 kişi yararlanacak

2B'den 10 bin 340 kişi yararlanacak

26.01.2012 - 11:42 | Son Güncellenme:

AK Parti İzmir Milletvekili, Çevre ve Şehircilik, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm komisyonları üyesi Aydın Şengül, "2B'li arazilerden İzmir'de 10 bin 340 kişi yararlanacak." dedi.

2Bden 10 bin 340 kişi yararlanacak

İlgili kanun tasarısı kapsamında İzmir’de 5 bin 712 hektar arazi bulunduğu açıkladı. 2B kanun tasarısının yaklaşık 20 gün içinde Meclis'e geleceğini ifade eden Şengül, arazilerin kimseye peşkeş çekilmeyeceğini, önceliğin içinde oturanın olacağını kaydetti. Şengül, "Hak sahibi kabul edilmek için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle geriye dönük olarak beş yıl kullanmış olma şartı aranacak." diye konuştu.

Arazilerin değerlerinin belirleneceğini ve yüzde 55’ini peşin ödeyenlerin tapusunu hemen alacağını söyleyen Şengül, isteyenlere ise yüzde 30 indirim yapılarak, kalanının üç sene içinde eşit taksitlerle tahsil edileceğini belirtti.

Bu arazilerde oturanları, daha ucuza başkalarına satmamaları konusunda da uyaran Şengül, "2B'ler, rayiç bedelleri üzerinden satılacak. Rayiç bedellerinin belirlenmesinde, Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli olacak.

Bu çerçevede il ve ilçelerdeki takdir komisyonları, hak sahiplerine satılacak 2B alanlarıyla ilgili değer tespitinde bulunacak. 2B arazilerinin üzerinde çok katlı yapılar bulunması halinde önce zeminin değeri belirlenecek, daha sonra daire başına düşen hisse tutarı hesaplanacak. Böylece bu durumdaki hak sahiplerine hisseli satış yapılacak. 2B'lerin satışı da Hazine taşınmazlarının satışına ilişkin esaslara tâbi olacak ancak ik yıllık taksit süresi, dört yıl olarak uygulanacak. Hak sahipleri isterlerse bedeli peşin, isterlerse faiziyle dört yıl taksitle ödeyebilecek. 2B'lerin satışından elde edilen gelirler orman köylüsünün kalkındırılması, nakli ve yeni orman alanlarının ıslahı için kullanılacak." dedi.