Konut 8 Milyon Konut İçin "Tehlikeli" Uyarısı

8 Milyon Konut İçin "Tehlikeli" Uyarısı

24.01.2011 - 15:19 | Son Güncellenme:

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'deki toplam 16 milyon konuttan 8 milyonu ile alakalı çok önemli uyarılarda bulundu.

8 Milyon Konut İçin Tehlikeli Uyarısı

8 Milyon Konut İçin Tehlikeli Uyarısı
Bakan Demir, Türkiye'de Yapı Enerji Kimlik Belgesi uygulamasıyla yıllık 6 milyar dolar tasarruf edileceğini belirterek, 8 milyonunun yıkılması veya acil onarıma alınması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi'nin '56. Kuruluş Yıldönümü Geleneksel Gecesi' fuar içinde bir düğün salonunda gerçekleştirildi. Geleneksel geceye katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, ülkede yeni uygulamaya giren yasalar hakkında bilgi verdi.

Mimar ve mühendislerin ülkede daha aktif hale getirilmesi için çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını, mühendislerin daha aktif hale getirildiğini belirten Demir, Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı'nın (KENTGES) hazırlandığını, belgenin tüm olumsuzlukları gidermeye yardımcı olacağını ve iki yılda bir yenileceğini belirtti.

Artık ülkenin yanlış uygulaman nedeniyle bedel ödemeyeceğini, bunun için çalıştıklarını dile getiren Demir, "Ülkemizde yüzde 50 yapı stokumuzda sorun var. 16 milyon konuttan 8 milyonunun ya yıkılması ya da onarıma alınması gerekmektedir. Yapı denetimi ile bu sorunu büyük ölçüden ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Ayrıca Enerji Kimlik Belgesi uygulaması başladı. Yılda 6 milyar dolar tasarruf edilmesi planlanıyor. Artık sağlam malzemeden dayanıklı, kaliteli binalar yapılacak" dedi.

Haberin Devamı

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ise, üretenin önündeki engellerin kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.

MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan da, 3 bin 500'e yakın projenin denetiminin gerçekleştirildiğini kaydetti. Gürkan, "1 Ocak itibariyle yapıların denetimi konusunda yapı denetim firmaları sisteme dahil oldu. Mesleki denetimden geçirilen projelerin hayata geçirilmesinin ardından Samsun inşaat sektöründe hareketlilik görüldü. 56. yılımızda da çalışmalarımız artarak devam edecek" diye konuştu.

Daha sonra futbol turnuvasında birinci olan meslekte 15, 20, 25, 30. 40 ve 55. yılını dolduranlara plaketleri verildi. Geceye MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Prof. Dr. Osman Çakır, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Ahmet Aslan ve çok sayıda davetli katıldı.