Konut Bu bölgede arsa fiyatları artacak!

Bu bölgede arsa fiyatları artacak!

11.03.2015 - 11:00 | Son Güncellenme:

Yapılacak proje arsa ve konut fiyatlarına nasıl yansıyacak?

Bu bölgede arsa fiyatları artacak

İstanbul-İzmir Otoyol projesi Yalova bölgesindeki arsa, konut ve tarım arazilerinin fiyatlarının yükselmesine neden olurken yatırımcıların dikkatini çeken bir başka bölge ise Yalova’ya bağlı Armutlu oldu.

Haberin Devamı

Yalova, termal turizm ve kaplıca denilince akla gelen ilk yerlerden birisidir. 1995 yılına kadar İstanbul'a bağlı bir ilçe olan Yalova bu tarihten sonra il olarak öncesinde Bursa'ya bağlı olan Armutlu İlçesini de sınırlarına dahil ederek şimdiki halini almıştır. İlçenin 2014 yılı verilerine göre nüfusu 8.614 ancak yaz aylarında nüfus 60.000 'in üstüne çıkabiliyor.

Bursa'ya 70 km. mesafede olan Armutlu, İstanbul'a deniz yoluyla ulaşım 37 deniz mili mesafede olup, yolculuk yaklaşık 1 saat 30 dakika sürmektedir. İstanbul-İzmir otoyolu projesi kapsamında yapılan Körfez Köprüsünün de hayata geçmesiyle İstanbul Armutlu arası karayoluyla ulaşımın 1 saatin altına düşmesi beklenmektedir. Yalova Armutlu arasında kalan Çınarcık-Esenköy yolunda yenileme çalışmaları devam etmekte olup halen inşası devam eden viyadükler ve tüneller ile ulaşım oldukça kolaylaşacaktır.

Haberin Devamı

2006 yılında Armutlu bölgesinde yapılan 1/25.000 ölçekli planlar ile bölge Turizm Alanı ilan edilmiş ve 2023 Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planı 2007-2013 çalışmalarında Yalova bölgesi Termal Turizm Master Planı kapsamında desteklenecek 4 bölgeden birisi olan Güney Marmara Termal Turizm Bölgesi (Çanakkale, Balıkesir, Yalova) içinde bulunmaktadır.

2014 yılında Armutlu Belediye'si tarafından 1/1.000 ve 1/5.000 ölçekli planlar da tamamlanmasıyla tüm turizm ve gayrimenkul yatırımcıları için hazır duruma gelmiştir Armutlu. Ayrıca Armutlu Belediye'si tarafından turizm yatırımcılarının ihtiyacını karşılamak üzere 3.000 kişilik yatak kapasitesine cevap verecek şekilde ARJESS projesi geliştirilmiştir.

İstanbul-İzmir otoyolu projesi kapsamındaki körfez köprüsünün 2015 yılı içinde açılacak olması Armutlu'ya olan yatırımları da gözle görülür bir artış olmuştur. Son 5 yıl içinde bölgedeki arsa rayiçleri %400 oranında prim yapmış durumda. 2010 yılında yaklaşık 75 TL olan imarlı konut arsası rayiçleri şuanda ortalama 400 TL 'ye ulaşmış durumda.

Yine 2010 yılından bu yana alınan yapı ruhsatlarına bakıldığında, yapılan konut sayısında da ciddi bir artış gözlemlenmektedir. 2010 yılı yapılan konut sayısı 132 iken, 2011 yılında bu sayı 207'ye, 2013 yılında 559'a 2013 yılında 846'ya ve 2014 yılının Kasım ayına kadar olan verilere göre 2014 yılında 582 yeni konut Armutluya yapılmıştır. Ayrıca mevcut turistik tesislerin kapasite artışına gitmeleri ve yeni yapılan turizm ve devre mülk projeleri bu verileri destekler niteliktedir.

Haberin Devamı

Bölgenin en eski otellerinden birisi olan Erdilli Termal Otel 101 oda 250 yatakla, Altuncu Termal Otel 55 oda 250 yatakla, Miray Termal Otel 31 odasıyla Armutlu turizmine hizmet etmektedirler. Bunların yanında devre mülk sistemiyle faaliyetlerini sürdüren İhlas Armutlu Tatil Köyü 11 bloktan oluşan 1.686 dairesiyle 2004 yılından bu yana hizmet vermektedir. İhlas Armutlu Tatil Köyü'nün ayrıca yeni blok inşaatları için belediyeye ruhsat başvuruları mevcuttur. Bunun yanında inşaatları devam eden Anka Termal Tatil Köyü, 96 dairesiyle Armodies Termal Park ve Göral Termal 1. Etabı 10.000 m2'nin üzerinde 4 bloktan oluşan bir projesiyle Armutlu'ya yeni yatırımlar yapmaktadırlar.

Haberin Devamı

Bakanlık düzeyinde yapılan planlamalar ve Yerel Yönetimlerin öngörüsüyle tamamlanan bürokratik çalışmalar yerli ve yabancı yatırımcıların önünü açmış, İstanbul'a artık 1 saat mesafede, yeşillikler içinde ve Marmara Denizinin en temiz denizi olma özelliğini elinde bulunduran Armutlu yatırımcıların yeni gözdesi haline gelmiştir.

Sahip olduğu jeotermal kaynaklarıyla da haklı bir şöhrete sahip olan Armutlu, geliştirilen Turizm, Termal Sağlık ve devre mülk projeleriyle 12 ay süreklilik arz edecek turizm hizmetleriyle Marmara bölgesinin Wellness merkezi olmaya adaydır.

Türkiye'nin yeşili, maviyi ve kaplıca suyunu bir arada bulunduran ender noktalarından biri olan Armutlu'ya yerli ve yabancı fonlar çeşitli projeler geliştiriyorlar. Başta turizm projeleri olmak üzere, termal ve sağlık turizmi barındıran projeler, yaşlı bakım evleri, Avrupa'lı emeklilerin kaplıca tedavilerine cevap verecek sağlık tesisleri hayata geçmek için üzerlerinde titizlikle çalışılıyor.

Haberin Devamı

Tüm bu faktörler neticesinde Armutlu'da turizm ve konut arazilerinin fiyatlarında gözle görünür bir artış karşımıza çıkıyor ve bu trend yeni yatırımların hayata geçmesiyle daha da artacak gibi görünüyor.