Konut İmar uygulamaları şeffalaşacak

İmar uygulamaları şeffalaşacak

16.01.2015 - 17:05 | Son Güncellenme:

Tamer Özyurt: İmar uygulamaları hem hızlı yapılacak hem de şeffaf olacak

İmar uygulamaları şeffalaşacak

Hazırlanan tasarıyla imar planlarının yapımındaki sürecin daha şeffaf ve hızlı hale geleceğini belirten Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “İmar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyeler de pay alacak. Bu pay, taleple elde edilen gelirin yüzde 60’ına kadar çıkabilecek” dedi

Haberin Devamı

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı, Kamu Yönetiminde Şeffaflık Programı kapsamında yer alan İmar Kanunu değişikliğine ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Mevzuatta yapılacak değişikliklerle imar planlarının yapımındaki sürecin daha şeffaf ve hesap verilebilir hale getirileceğini belirten Tamer Özyurt, “Bundan böyle imar uygulamaları daha adil ve hızlı yapılacak. Ruhsat alma süresi kısalacak. İmar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyeler de pay alacak” dedi.

Buna göre bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınacağını söyleyen Özyurt, “Değer artış payı uygulaması yapılacak yasal düzenleme sonrası başlayacak. Şehirlerde imar değişikliklerinden dolayı bir rant oluşuyor. Örneğin boş bir arsa üzerinde imar değişikliği oluyor ve buranın değeri artıyor. Ya da emsal değeri düşük olan bir yerde emsal artışı talep ediliyor. Bu talep kabul ediliyor. Bir bina 2 katlıyken 15 kat izni çıkıyor. Oluşan rant mülkün sahibinde kalıyordu. Şimdi ranttan belediyede pay almak istiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Belediyeler yüzde 60 pay alacak

Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alacağını ifade eden Özyurt, “Bu tasarı imar artışının önüne geçmek için yapılıyor. Alınan yüksek bedeller imar artış talebini azaltacaktır” açıklamasında bulundu.

Tasarıdaki bazı uygulamalara da dikkat çeken Tamer Özyurt, “Eğer arsa sahibi tarafından yapacağı proje için imar artışı talep ediliyorsa ve bu talep şehircilik planlarına uygunsa gayrimenkulün artan değeri üzerinden bir rant vergisi almak son derece adil. Fakat bölgenin “metro ve yol geçti” gibi gerekçelerle değerini arttırmak, sadece oturmak amacıyla o bölgeden ev almış olan maliklerden rant vergisi almak anlamına gelir ki bu da uzun dönemde sıkıntı yaratır” diyerek sözlerini tamamladı.