Konut İstanbul’da metro ağı genişliyor

İstanbul’da metro ağı genişliyor

21.10.2010 - 11:09 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Metro’nun Bahçelievlerden itibaren, Büyükçekmece ve Silivri’ye kadar gidecek yeni yeni hattının 25 kilometrelik bölümünün ihale hazırlıklarının yapılmakta olduğunu bildirdi

İstanbul’da metro ağı genişliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Metro’nun Bahçelievlerden itibaren, Büyükçekmece ve Silivri’ye kadar gidecek yeni yeni hattının 25 kilometrelik bölümünün ihale hazırlıklarının yapılmakta olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

İstanbul metrosuyla ilgili olarak da Topbaş, şu anda 45kilometre civarında metro inşaatları olduğunu, Kartal hattı olsun, İkitelli hattı olsun, bu hatlardaki inşaatların büyük bölümünün bittiğini, 2011’de açılacağını, ödemelerde de büyük bölümün bittiğini söyledi.

Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunları alacaklar mı almayacaklar mı bunda henüz net değiliz. Bunları borçlarıyla birlikte alırlar mı? 2028’e kadar uzanan borçlar var. Yeni hat ihaleleri yapmaz zorundayız. Bunlardan bir tanesi Üsküdar, Ümraniye, Altunizade, Tepeüstü hattı ile ilgili 3 ihaleli... Onu düşünüyoruz. 3 ihaleli düşündüğümüz hat için 500 milyon avroluk kredisi hazır durumda. Bir o kadar daha lazım oraya, onu da bir şekilde tedarik ederiz. Onun belki ihalesi yapılmış şekilde devri mümkün olabilir. Diğer hattımız, şu anda ihale hazırlıkları yaptırdığımız Beşiktaş, Mecidiyeköy, Çağlayan adliyesi, Kağıthane, Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Tekstilkent ve Mahmutbey metro istasyonuna giden bir hat var. Burası 24 kilometre. Bu da öncelikli hatlardan bir tanesi. Şu anda çok ciddi yoğunluk taşımakta, daha da uzanması isteniyor. Bahçelievlerden itibaren, Avcılar birinci etap, Beylikdüzü ikinci etap, Büyükçekmece ve Silivri’ye doğru gidecek olan üçüncü hattın 25 kilometrelik bölümünün ihale hazırlıkları yapılmakta... Bunu da inşallah bu dönem içinde hazırlıklarını yaptım ve ihalesini yapmış olacağız. Şu anda görüşmeler devam ediyor ama işi durdurmamız mümkün değil."

Haberin Devamı

19 yıldan beri Haliç metro köprüsü geçişiyle ilgili karasızlıkların hep sürdüğünü, kendilerinin şu anda bir karar verdiğini ama UNESCO’nun çevreye bir etkileşim olup olmadığının tarafsız bir kurum tarafından değerlendirilmesini istediğini ifade eden Topbaş, bu konuda böyle bir çalışma yaptırdıklarını, bunun bir takım çevrelerin, mahalle baskısı yapanların dediği gibi etkilemeyeceğini, bilakis daha uygun düşeceğini savunduklarını, 2012 yılına varmadan veya içinde Yenikapı’ya inmek zorunda olduklarını kaydetti.