Konut İzmir'de satacak konut kalmamış!

İzmir'de satacak konut kalmamış!

01.12.2010 - 09:25 | Son Güncellenme:

İzmir, yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışı en sert düşen illerden biri oldu. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, satışların, satacak konutun azlığından düştüğünü söyledi

İzmirde satacak konut kalmamış


İzmir, yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışı en sert düşen illerden biri oldu. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, satışların, satacak konutun azlığından düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılının üçüncü dönemindeki konut satış sayılarını açıkladı. Verilere göre İzmir, 35.9'luk oranla en yüksek düşüş gösteren iller arasında yer aldı. Geçen yılının Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında 7 bin 134 konut satışı yapılan İzmir'de 2010 yılının aynı döneminde ancak 4 bin 567 konut satıldı. Satışların en fazla düştüğü yerlerden İzmir'in önünde Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgeleri ile Ankara yer alırken artış Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Van, Muş, Bitlis, Hakkari ve Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgelerinde gerçekleşti. Artışın yaşandığı üç bölge içinde Ege Bölgesi'nden hiçbir il yer alamadı.

Türkiye genelinde de düşüş oranının yüzde 25 olarak tespit edildiği TÜİK rakamlarına göre, 4 dönemlik ortalamalara göre değişimlerde de İzmir yüzde 29'luk azalmayla negatif tabloda yer aldı.

Haberin Devamı

İZMİR ÇEVRESİNDE DE DURUM AYNI
İzmir çevresindeki diğer illerdeki konut satışlarında düşüş görüldü. Balıkesir- Çanakkale bölgelerinde 2009 yılının üçüncü çeyreği bin 211 konut satılmışken bu rakam 2010'un aynı döneminde 1058'e düştü. Aydın, Denizli, Muğla'da da konut satışları 2 bin 348'den bin 785'e düştü. Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak bölgelerinde de 2 bin 284 olan üçüncü çeyrek konut satışları bin 843'e geriledi.

Konut projelerine göz atmak için tıklayın!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, satışların az olmasının kentte konut üretiminin kısıtlı olmasıyla yakından bağlantısı bulunduğunu bildirdi. Genel trendde olduğu gibi İzmir'de de el değiştirme yerine yeni konutlara yönelim olduğunu kaydeden Güleroğlu, “Konut yapımı az olunca emlak komisyoncuları da ciddi sıkıntılar yaşıyor, bazıları bu işi bırakmak zorunda kalıyor. Çünkü insanların alışkanlıkları değişti. Artık apartmanların yerine site içinde sosyal alanları olan konutlar tercih ediliyor. Ancak bu talebe yetecek üretim yapılabildiği söylenemez. Bu yüzden sıkıntı yaşıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Güleroğlu, konut alışverişinde yurttaşların mutlaka odaya kayıtlı emlak komisyoncularıyla iş yapmasını, sözleşme dahilinde emlak komisyonculuğu hizmeti alması uyarısında da bulundu.