Konut Levent'teki İETT arazisine gökdelen yapılacak

Levent'teki İETT arazisine gökdelen yapılacak

15.02.2012 - 12:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, belediyenin Dubai Şeyhi El Maktum'a sattığı Şişli'deki İETT arazisiyle ilgili önemli bir karar aldı.

Leventteki İETT arazisine gökdelen yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin Şubat ayı ikinci birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda Dubai Şeyhi El Maktum’a 5 yıl önce 1.1 milyar liraya satılan ancak paranın ödenmemesi üzerine tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dönen Levent’teki 47 bin metrekarelik arazinin imar planı değiştirildi. Araziyle ilgili 2006 yılındaki planlara dönülmesini onayladı. Turizm ve ticaret alanı olarak belirlenen araziye gökdelen yapmanın yolu açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 6 yıl önce İETT’ye ait Levent’teki 47 bin metrekarelik arsayı satışa çıkardı. Ancak daha önce bir imar değişikliği yaparak araziye gökdelen, residence, ticaret ve alışveriş merkezi yapılması yolu açtı. Bu değişiklikten sonra yapılan ihale büyük ilgi gördü. 21 Mart 2007’deki ihalede kıran kırana bir rekabet sonrası araziyi Dubai Şeyhi El Maktum’un şirketi Sama Dubai 1 milyar 156 milyon liraya satın aldı.

İptal için dava açıldı

Ancak Mimarlar Odası, söz konusu arazi için yapılan imar planı değişikliğinin iptali için hukuki süreç başlattı. Mimar Odası’nın açtığı dava İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 2008 yılında Mimarlar Odası’nın şikayetini haksız buldu ve arsaya gökdelen yapılmasını sağlayacak imar planı değişikliğini onadı. Ancak Mimarlar Odası karara itiraz etti ve konuyu Danıştay’a taşıdı. 2011 yılında Danıştay 6. Dairesi itirazı yerinde buldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yapılan imar planı tadilatını iptal etti. Bunun üzerine İBB konuyu hukukta son merci olan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşıdı. 2011 yılının Kasım ayında burada alınan kararla ise İBB haklı bulundu.

Bunun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dün imar planı yeniden ele alındı. Toplantıda 2006’da alınan kararlar tekrar alındı ve İETT arazisine gökdelen yapılması yolu açıldı.

Gökdelen yapılabilecek

2006 yılında verilen imar artışına ek düzenlemeler getirilen değerlendirmeye göre, İETT arazisi turizm, ticaret, yol ve yeşil alan olarak belirlendi. Turizm ve ticaret alanı olarak belirlenen kısımda yapılacak bina içerisinde, otel, iş merkezi, rezidans, ofis, alışveriş merkezi, restaurant gibi faaliyetlerin yanı sıra yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonlar yer alabilecek.

Yüksekliğin serbest bırakıldığı arazinin emsali 3 olarak belirlendi. Ayrıca eğimden doğan bodrum katlar emsale dahil edilmedi, ancak bodrum katlardan sadece 3’ü iskan edilebilecek.

Raporun oylanması sırasında mecliste söz alan CHP’li meclis üyesi Gökhan Zeybek, söz konusu parselle ilgili planlama sürecinin yaklaşık 15 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirterek, "Kamuya ait alanla ilgili olarak ısrarla ticarete açılması, bodrum katlarının 3 kat iskan edilmesi, bodrum katları Büyükdere Caddesinden 10 metre, İnönü Caddesi 5 metre, yan komşular ve parsellerden 5 metre olmak üzere, yaklaşık 38 bin metrekare üzerinde 3 bodrum katı inşa edilecek. Toplam 46 bin metrekarelik alanda 300 bin metrekare üzerinde inşaatın yapılması söz konusudur" dedi.

Zeybek, bölgedeki imar koşullarının dağıtılarak yeşil alan oranının artırılması gerektiğini kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş da Maslak Ayazağa bölgesindeki emsal artışının 4 olarak belirlendiğini ifade ederek, "Şimdi emsal 2,5 civarına indirildi. Şişli-Ayazağa-Maslak alanının prestij alanı olarak 1/100.000 ölçekli planlarda da fonksiyonu budur. Bölge planlarında da prestij alanı olarak planlanmıştır. Böylece 2006 planlarına mahkeme kararlarına uygun biçimde dönülmüş oluyor" diye konuştu.

Rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.
Yeniden ihale açılacak 6 yıldır süren yargı süreci sonunda arazi Şeyh El Maktum’a da kalmadı. Çünkü Maktum ihaleden sonra peşin olarak ödemesi gereken 1 milyar 156 milyon TL’yi ödemedi. Son olarak 9 Aralık 2011’de İBB tarafından Sama Dubai şirketine bir ihtar çekildi. Ancak şirket ihtara cevap vermeyince ihale sürecinde yatırılan geçici teminat bedeli 34 milyon 534 bin TL İBB’ye gelir olarak kaydedildi. İBB’nin önümüzdeki süreçte yeni bir ihale açılması bekleniyor.

İkiz kuleler yapılacaktı

Sama Dubai, Levent’teki 47 bin metrekarelik araziye Dubai Towers adında biri 300 diğeri 240 metre yüksekliğinde iki burgu gökdelen yapmayı planlıyordu. Ancak arazinin bedelini yatırmayınca bu proje gerçekleşmedi. Şimde arazi için yeni bir ihale yapılacak.