Konya Konya İhracatına 3. Çeyrek Damgası

Konya İhracatına 3. Çeyrek Damgası

02.10.2017 - 11:25 | Son Güncellenme:

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte yüzde 27.5 ihracat artışı yakaladığını söyledi.

Konya İhracatına 3. Çeyrek Damgası


Eylül ayı ihracat rakamlarının açıklanmasıyla birlikte yılın ilk üç çeyreğini geride bırakan Konyalı ihracatçıların bu yıl önemli başarılara imza attıklarını ifade eden KSO Başkanı Kütükcü, “Şehrimizin ihracatı, bu yılın ilk çeyreğinde geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre yüzde 12.9, ikinci çeyreğinde yüzde 9.3, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 27.5 arttı. Yılın ilk üç çeyreğinde en fazla artışı üçüncü çeyrekte yakalayan Konya, ilk 9 ayda toplam 1 milyar 138 milyon 468 bin dolar ihracat yaparak Türkiye ihracatından aldığı payı yüzde 1.08’e yükseltti” şeklinde konuştu.
Kütükcü, Konya ihracatında ilk üç sırada yer alan Makine ve Aksamları, Otomotiv Endüstrisi ile Hububat-Bakliyat-Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörlerinin ilk 9 ayda da yerlerini koruduğunu, bu üç sektörün toplam ihracatın yüzde 58.5’ini gerçekleştirdiğini belirtti.

En fazla ihracat Ortadoğu-Asya ülkelerine
Konya’nın ihracat pazarları hakkında da bilgi veren Kütükcü, “9 aylık toplam ihracatımızın yüzde 43.5’ini Ortadoğu-Asya ülkelerine gerçekleştirdik. Bu ülkelerin ardından Konya ihracatında yüzde 28.3 ile Avrupa ülkeleri, yüzde 13 ile Afrika ülkeleri, yüzde 4 ile Amerika ve yüzde 11 ile diğer ülkeler geliyor. Ayrıca bu dönemde en fazla ihracat artışını da Afrika pazarlarında yakaladık. Afrika’ya ihracatımızı yüzde 19.7 artırdık. Avrupa ile Ortadoğu-Asya ülkelerine olan ihracatımızı da yüzde 15’in üzerinde artırmayı başardık” ifadelerini kullandı.

“Konya, pek çok ili geride bıraktı”
Konya’nın yılın ilk 9 ayında gösterdiği ihracat performansıyla Adana, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Eskişehir gibi pek çok ili geride bıraktığını da hatırlatan Kütükcü, “İhracatçı firmalarımız tüm olumsuzluklara rağmen bu yıl ihracatımızı artırarak, geçen yılın tüm kayıplarını telafi ettiler. Konya Sanayi Odası olarak bu başarının kalıcı olması ve artarak devam etmesi için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. İnşallah 4. çeyrekte Konya, daha yüksek bir artış oranı yakalayacak” diye konuştu.
Konya’nın en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke ise şu şekilde: Irak, Almanya, Cezayir, İran, İtalya, Suudi Arabistan, Birleşik Devletler, Polonya, Mısır, Birleşik Krallık.