Ankara KOPAN KOLUN BEDELİNİ İCRA İLE GERİ İSTEDİLER

KOPAN KOLUN BEDELİNİ İCRA İLE GERİ İSTEDİLER

06.11.2015 - 16:50 | Son Güncellenme:

.

KOPAN KOLUN BEDELİNİ İCRA İLE GERİ İSTEDİLER

Burdur Cezaevi’nde 2000 yılında düzenlenen operasyonda kolu kopan Veli Saçılık’a ödenen 150 bin liralık tazminatın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ’Herhangi şekilde tazminatın geri alınması söz konusu olamaz’ yönündeki kararına rağmen icra yoluyla 3 gün içerisinde ödenmesi istendi.
Burdur Cezaevi’ne 2000 yılında düzenlenen operasyonda cezaevi duvarını yıkmaya çalışan dozerin kepçe darbesiyle kolunu kaybeden Veli Saçılık’tan kopan kolu için ödenen tazminatı geri ödemesi istendi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Saçılık hakkında verdiği tazminat bedelinin geri alınamayacağı yönündeki kararına rağmen Saçılık’ın aldığı tazminatı faiziyle geri ödemesi için icra müdürlüğü yoluyla yazı gönderildi.
Veli Saçılık, mahkemenin tazminat bedelini aldığı karara ilişkin olarak, “2005 yılında Antalya 1. İdare Mahkemesi haksız fiil olduğu ve haksız yere bu şiddetle karşı karşıya kaldığım yönünde 100 bin maddi, 50 manevi tazminata mahkum etmişti. Ardından ben bunu tahsil ettim. Sonrasında ise Danıştay bunu bozdu ama o arada AİHM lehte kara vermişti. Danıştay, AİHM kararını tanımamış oldu. İçişleri Bakanlığı da bunu tanımamayı tercih etti. Ama neticede bu uluslararası hukuk açısından bir suç. Aslında hukukunda ayaklar altına alınması anlamına geliyor. Bununla ilgili gerekli girişimlerde bulunacağım” ifadelerini kullandı.
“3 GÜN İÇERİSİNDE 250 BİN LİRA TAZMİNATIN GERİ İADESİNİ İSTEDİLER”
Danıştay’ın daha önce karar verdiğini ancak AİHM’in de geçen Mayıs ayında onun önünü kesecek şekilde tedbir kararı aldığını belirten Saçılık, “AİHM, herhangi şekilde tazminatın geri alınması söz konusu olamaz, tahsilatı durumunda yüzde 3 faizi ile iade edilir diye bir şey söyledi. İçişleri Bakanlığı bana tebligatta bulunup, 3 gün içerisinde 250 bin lira tazminatı geri iadesi yönünde icra dairesinden evrak göndermiş durumda” şeklinde konuştu.
“ADALET BAKANLIĞI’NA BİR İTİRAZDA BULUNACAĞIM”
“Uluslararası bir mahkemenin verdiği kararı İçişleri Bakanlığı’nın tanımaması mümkün değil” diyen Saçılık, şöyle devam etti:
“Anladığım kadarıyla İçişleri Bakanlığı benim maaşıma icra koyacak ve geri alım sürecini başlatmakta kararlı görünüyor. Bende öncelikle Adalet Bakanlığı’na bir itirazda bulunacağım; mahkemenin kararının uygulanması, uygulanmadığı takdirde ilgili memur hakkında suç duyurusu, AİHM’den de davanın tekrar uygulanması için talepte bulunacağım.”