Gündem Köpek balıklarıyla derinlerde dans!

Köpek balıklarıyla derinlerde dans!

08.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Serbest dalış şampiyonu Şahika Ercümen köpek balıklarının vahşi ortamına daldı. Fotoğraf sanatçısı Ayşegül Dinçkök de bu hayvanlar hakkındaki tabuları çektiği karelerle yıktı.

Köpek balıklarıyla derinlerde dans

Denizlerin en vahşi canlısı olduğu önyargısıyla her yıl yaklaşık 100 milyon köpek balığının katledilmesine dikkat çekmek isteyen Ayşegül Dinçkök ve Şahika Ercümen, Atlas Okyanusu’nun Florida (Miami) sahillerinde bir hafta geçirdi. İkili, uzman rehberler eşliğinde boyu 3 metreyi bulan köpek balıklarının vahşi ortamına daldı. 200 kiloluk limon köpek balıklarına mümkün olduğunca yaklaşan ikili, insan-vahşi hayvan ilişkisini anlatmaya çalıştı. İnsanlara karşı tehdit oluşturmadığı için dalgıçların en çok ilgi gösterdiği köpek balıklarının arasında nefesini tutarak yüzen Şahika Ercümen, 20 metre derinliğe kadar indi. Elektromanyetik dalgaları kullanarak avlarının yerini tespit eden köpek balıklarının insana hiç zarar vermediğini kanıtlayan Ercümen’i, dalış ekipmanlarıyla takip eden Ayşegül Dinçkök görüntüledi.

Haberin Devamı

Dört yüz milyon yıldır yerkürede varlıklarını sürdüren köpek balıklarının artık nesillerinin tükendiğine dikkat çekmek isteyen Ercümen ve Dinçkök, şimdiye kadar bu konuda çekilmiş en ilginç fotoğraflardan oluşan bir sergi açtı. İkili, sergiyle su altında köpek balıklarının yeryüzünde ise kadınların yüz yıllardır yargısız infazlara kurban gittiğini anlattı. Ercümen’in su altında köpek balıklarıyla korkusuzca yüzdüğünü gösteren fotoğraflara, İklim Tamkan video müziğiyle hayat verdi. İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığı’nda 17 Mayıs’a kadar ücretsiz gezilebilen sergide 26 fotoğraf yer alıyor.

Köpek balıklarıyla derinlerde dans

İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığı’nda açılan “Derin Tutku Misunderstood/Yanılgı” adlı fotoğraf sergisinde, köpek balıklarıyla Şahika Ercümen’i görüntüleyen Ayşegül Dinçkök’ün 26 eseri bulunuyor.

Haberin Devamı

240 milyonda bir risk

Dünya rekortmeni ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu sporcusu Şahika Ercümen, “Köpek balıklarının ekosistemdeki yeri çok önemli. Yaşanılabilir bir dünya hatta soluduğumuz hava için bile köpek balıkları çok önemli bir yerde duruyor. Besin zincirinin bu tepe avcısı olmasa denizlerin dengesi bozulur. Oysa her yıl önyargılarla milyonlarcası katlediliyor. İnsan baskısı yüzünden birçok köpek balığı türü tehlike altında. Yani aslında korkması gereken köpek balıkları. Oysa köpek balığı saldırı riski 240 milyonda bir” dedi.

Geliri kadın fonuna

İş kadını ve su altı fotoğrafçısı Ayşegül Dinçkök ise, “Okyanusların var olma kaynağı köpek balıkları. Onlar olmadan resifler yaşamlarını sürdüremiyor ve ekosistem bozuluyor. Aynı şekilde kadınların güçlenmesi ve ekonomide yer alması da ailelerin ve tüm ekonominin güçlenmesi ve ülkelerin refah düzeylerinin yükselmesi anlamına geliyor. Misunderstood/Yanılgı sergisi ile kadınların karada, köpek balıklarının su altında varlıklarını sürdürme çabasına şahit olmaya çağırıyoruz” diye konuştu. Ayşegül Dinçkök, bu sergisi ile “Çaba Kadın Fonu” adlı fona destek veriyor. “Gücü bulamadığında cesarete başvur” sloganıyla kurulan fon, kadınları güçlendirmek ve hayata kazandırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Köpek balıklarıyla derinlerde dans