Siyaset Körfez ülkeleriyle ilişkiler derinleşiyor

Körfez ülkeleriyle ilişkiler derinleşiyor

13.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün başladığı gezinin ilk durağı Bahreyn’deki temaslarını bugün de sürdürecek.

Körfez ülkeleriyle  ilişkiler derinleşiyor

Erdoğan 13-14 Şubat’ta Suudi Arabistan ve 14-15 Şubat’ta da Katar’ı ziyaret edecek. Türkiye geçen yıl Suudi Arabistan’dan

Haberin Devamı

1 milyar 835 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Plastik ve mamulleri ile mineral yakıtlar en önemli ithalat kalemleri arasında bulunuyor.

Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı 2007’de 1.48 milyar dolarken geçen yıl 3.17 milyar dolara yükseldi. Elektrikli makine ve cihazlar, halılar ve yer kaplamaları Suudi Arabistan’a ihraç edilen önemli ürünler arasında yer alıyor. Türkiye’den Bahreyn’e yapılan ihracat ise 2007’ye göre yüzde 150’den fazla artarak geçen yıl 193 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamın içinde demir çelik, motorlu kara taşıtları ile tütün ve mamulleri önemli yer aldı. Katar’a ihracat da son 10 yılda önemli artış gösterdi. Geçen yıl bu ülkeye yapılan yaklaşık 440 milyon dolarlık ihracatın çoğunluğu gemiler, elektronik ürünlerden oluşuyor.

Haberin Devamı

Batı normları

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, Bahreyn’de Batı dünyasındaki normlara yakın uygulamaların olduğunu belirterek, “Bu yüzden Körfez bölgesinde iş yapılması ve yaşanması en uygun görülen ülkelerden biri. ABD ile aralarındaki serbest ticaret anlaşması onları daha avantajlı hale getiriyor” dedi.