Gündem Korkunç istihbarat

Korkunç istihbarat

21.08.2008 - 09:18 | Son Güncellenme:

Bölücü örgütünün büyük şehirleri kana bulamak için, bomba yüklü 4 araç temin ettiği ifade edildi. Gaziantep, Adana, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ankara, İstanbul ve İzmir’de olası saldırı sinyali veren gizli yazıda, araçlarda A-4 tipi yüklü miktarda plastik patlayıcı olduğunun da yeraldığı kaydedildi.

Korkunç istihbarat

Mersin ve İzmir’de patlayan bombalı araçlarla ilgili yaklaşık 10 gün önce çok gizli bir yazı gönderen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın, bölücü örgütünün büyük şehirleri kana bulamak için, bomba yüklü 4 araç temin ettiği ifade edildi. Gaziantep, Adana, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ankara, İstanbul ve İzmir’de olası saldırı sinyali veren gizli yazıda, araçlarda A-4 tipi yüklü miktarda plastik patlayıcı olduğunun da yeraldığı kaydedildi.
Terör örgütünün son dönemde özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği operasyonlarla büyük darbeler aldığını bu yüzdende büyük kentlerde kanlı terör eylemlerine yöneleceği ifade edilen gizli yazıda, “Kısa bir süre önce Kuzey Irak’tan ülkemize girdiği sanılan 4-5 kişilik 3 ayrı bölücü terör örgütü grubunun, eylem amaçlı olarak farklı yöntemlerle elde ettiği araçlarla büyük kentlerde bombalı eylem planladıkları bilinmektedir" denildi.

Haberin Devamı

2 ARAÇ DAHA VAR

Yazıda plakaları da verilen araçlardan birinin Mersin’de 13 polisin yaralanmasına, diğerinin ise İzmir’de 10’u polis ve asker toplam 16 kişinin yaralanmasına neden olan araçlar olduğu ifade edildi. Bu araçların bulunması için çok detaylı çalışmaların devam ettiğini belirten emniyet yetkilileri, “birbiriyle iletişimi olmayan bu gruplar, cep telefonlu ve uzaktan kumandalı düzeneklerle mümkün olan her yerde güvenlik kuvvetlerine yönelik eylem planlıyorlar" şeklinde konuştular.
Halen başta İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Urfa, Diyarbakır, Antalya, Adana ve Mersin illerinde detaylı olarak aranan 2 tane daha bomba yüklü araç bulunduğunu bildiren emniyet yetkilileri, “Bu araçlarda da 15-20 kiloya yakın patlayıcı olduğu düşünüyoruz" dediler.

Haberin Devamı

İŞLERİNİ ŞANSA BIRAKMAMIŞLAR

İzmir´de, 18 kişinin yaralandığı saldırının ardından soruşturmasını sürdüren polisin, olay yerindeki incelemelerinde, bir cep telefonu ile bir volki-tolki telsize ait iki düzeneğin parçalarını bulduğu öğrenildi. İki düzenekten hangisinin kullanılarak saldırının gerçekleştirildiğinin laboratuvar incelemesi sonrası ortaya çıkacağı bildirildi. İki düzeneğin bulunması, saldırganların işi şansa bırakmadıklarını gözler önüne serdi. Emniyet yetkilileri, tüm delillerin titizlikle incelendiğini, şu ana kadar saldırıyı üstlenen olmadığını, ancak eldeki bilgilerin terör örgütünü işaret ettiğini vurguladı.

Bu arada, hastanelerde tedavi gören yaralılardan Albay Ahmet Kılınç ile polis memuru Abbas Kalender´in ameliyattan çıktıkları, bilinçlerinin açık olduğu, hayati tehlikelerinin bulunmadığı, gece boyunca yoğun bakımda gözlem altında tutulacakları bildirildi. Durumu en ağır olan Er Hüseyin Arısoy´un ise hayati tehlikesinin devam ettiği kaydedildi.

İZMİR KANA BULANDI

Makam aracıyla göreve giderken patlamada yaralanan Albay Ahmet Kılınç (42) İzmir Eğitim Hastanesi´ne kaldırılırken, erlerden ağır yaralı olarak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi´ne kaldırılan Hüseyin Arısoy (21) ameliyata alındı. Diğer yaralı er Murat Bekirgül (21) ise Buca Tıp Merkezi´ndeki ilk müdahalenin ardından Askeri Hastane´ye sevk edildi. Hafif yaralı olan polis memurlarından Niyazi Suna, Ali Ermil ve Kenan Selçuk, Özel Buca Tıp Merkezi´nde, Hakan Baburhan (47), Abbas Kalender (39), Sacit Kaskatı (43) ve Hüseyin Kirazdiken (35) İzmir Eğitim Hastanesi´ne kaldırıldı. Vatandaşlardan Özgül Yenidoğan (39), Göksu Gezer (18), Ayşe Yenidoğan (61), Ramiz Yenidoğan (67) ve Mehmet Ali Yarar (49) da İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde, Doğan Özden (23) de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde tedaviye alındı. Buca Tıp Merkezi´ndeki polis memurları taburcu edildi.

UZAKTAN KUMANDALI PLASTİK PATLAYICI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ile birlikte patlamanın meydana geldiği İzmir'in Yağhaneler Semti'ne gelerek inceleme yaptı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, bombanın sabah satlerinde Volkswagen marka bir araçta patlatıldığını belirlediklerini, aracın plakasının tespit edildiğini ve soruşturmanın sürdürüldüğünü söyleyerek, ``Bundan sonra, telekomünikasyon bağlantılı patlamalara nasıl önlem alarız ona bakmaya geldik. Yaralılar hastanelerde, bir erin sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Her iki görevli araç da (polis midibisü ve askeri araç) aynı anda oradaydı. Saldırının hedefinin ne olduğunu soruşturma sonucunda anlayabileceğiz. Patlayan aracın plakası belli, kime ait olduğu araştırılıyor. Soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi açısından plakasını şu an açıklamıyoruz'' dedi. Uzaktan kumandayla patlatılan patlayıcının plastik patlayıcı olduğunun sanıldığını, çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

BAKAN DA OLAY YERİNDE

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise yaralananlara acil şifalar diledi. Terörle mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olduğunu, ülkenin birliği ve vatandaşların aynı bayrak altında yaşamalarının herkesin ortak hedefi olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, ''Bu sabah görevden dönen ya da göreve giden görevlilerimizin geçtiği anda patlama meydana geldi. Allah'a şükür kayıp yok, inşallah kısa sürede sağlıklarına kavuşurlar. Bildiğiniz gibi terör örgütü kırsal kesimde, son zamanlarda da kentlerimizde alçakça saldırılarını sürdürüyor. Ama şunu çok iyi bilmeliler ki bu millet bu tip alçakça saldırılara itibar etmeyecektir ve bu saldırılar milletimizin daha da kenetlenmesine, teröre karşı verilen mücadelede tek yürek haline gelmesine vesile olacaktır'' diye konuştu.

YILDIRIM: GSM ŞİRKETLERİ İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Vali Cahit Kıraç, olay yerindeki incelemelerinin ardından, patlamada yaralanan dört polis, bir albay, beş sivil olmak üzere toplam 10 yaralının tedavi gördüğü İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi´ne geldi. Yaralılarla görüştüken sonra açıklama yapan Bakan Yıldırım, ``Geçmiş olsun dilekilerimizi ilettik. Saldırın nereden geldiği bellidir. Alçakça saldırılarını sürdürüyorlar. Kırsal kesimin ardından son günlerde büyük şehirlerde de bu tür eylemler sık sık meydana gelmeye başladı. Saldırılar uzaktan kumanda ile cep telefonu aracılığıyla yapılmaktadır. Bakanlık olarak Telekominasyon ve GSM şirketleriyle, patlama olmadan bu konunun çözümlenmesi için görüşeceğiz. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir''dedi.

Bakan Yıldırım, yaralılardan Albay Ahmet Kılınç ile er Hüseyin Arısoy´un hayati tehlikelerinin bulunduğunu, ameliyata alınıp tedavilerinin sürdüğünü belirtti. Bu arada Bakan´ın Hastane´ye geliş ve ayrılışı sırasında ``Jammer'' cihazları devreye sokularak, herhangi bir saldırıya karşı cep telefonu hatları kesilerek önlem alındı.

KOCAOĞLU: SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ

CHP´li İzmir Büyükşehir Beldiye Başkanı Aziz Kocaoğlu, patlamada yaralananları İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde ziyaret etti. Yaralılara ``Geçmiş olsun'' dileklerini ileten Kocaoğlu, ``Saldırıyı şiddetle kınıyoruz, yaralılıra acil şifalar diliyoruz. Can kaybının olmaması sevindirici. Bir daha böyle olayların kentimiz ve ülkemizde yaşanmasını istemiyoruz. Hep birlikte, elele kenetlenerek ülkemizin geleceğini korumak zorundayız. Bu konuda hepimize büyük görevler düşüyor. Herkesi hunharca saldırıyı şiddetle kınamaya davet ediyorum'' dedi.

Başkan Kocaoğlu, gazetecilerin 77´inc İzmir Enternasyonal Fuarı´na bir gün kala saldırı yapılmasını nasıl değerlendirdiği sorusana ise ``Böyle olayların olmasını hiçbir zaman istemiyoruz. Terör bir sapkınlıktır. Ne zaman ne şekilde ortaya çıkacağı belli değildir. Fuar açılışında ekstra tedbirler almak güenlik güçleri ve yetkililerine düşer'' dedi. AKP´li Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy ve CHP´li Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan da yaralıları ziyaret etti.

ŞARAPNEL ŞAH DAMARININ 2 SANTİM YANINDA

İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde tedavisi süren Konak Orduevi´nde görevli Albay Ahmet Kılınç´ı yaralayan şarapnel parçalarından birinin şah damarının 2 cm yanına saplandığı öğrenildi. Uzmanlar, ``Şarapnel damara gelse hayatını kaybedebilirdi'' dedi.

OTOMOBİL ÇALINTI

Yağhanelerde patlatılan otomobilin İstanbul´dan çalıntı ve 34 plakalı olduğu öğrenildi. Bomba imha uzmanlarının yaptığı incelemede, çevreye verdiği zarar gözönünde bulundurularak yapılan değerlendirmede, kullanılan plastik patlayıcının bir kilodan fazla olduğunun sanıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

İzmir´in Yağhaneler Semti´ndeki patlamada bir kilogramdan fazla kullanıldığı tahmin edilen plastik patlayıcının türünün RDX olma ihtimalinin yüksek olduğu bildirildi. RDX´in, plastik patlayıcı türleri içerisinde etkisi en yüksek olanı olduğu, kesin sonucun laboratuvar incelemesi sonrası açıklığa kavuşacağı bildirildi. Emniyet yetkilileri, İstanbul Güngören´deki patlamada da RDX türü plastik patlayıcının kullanıldığını, tür açısından benzerlik olduğunun tahmin edildiğini, terör örgütü PKK´nın son dönemlerde bu tipteki patlayıcıları kullandığını bildirdi. İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın´ın seminere katılmak üzere Hollanda´ya gitmesi nedeniyle yerine vekalet eden İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Altınok da, patlama yeri ve hastanelere gidip bilgi aldı.

Haberin Devamı

MİDİBÜSÜN GÜZERGAHI

Haberin Devamı

Patlamada, Adnan Menderes Havalimanı Koruma Şube Müdürlüğü´nde çalışan 8 polis memurunun yaralandığı midibüsün, Buca-Gaziemir servisini yaptığı öğrenildi. Şoförlüğünü, yaralı polis memurlarından Abbas Kalender´in yaptığı midibüsün, Buca İlçesi´nde oturan polis memurlarını evlerinden alıp Yeşillik Caddesi´ndeki patlamanın olduğu yerin biraz ilerisinden geri dönerek Adnan Menderes Havalimanı´na gideceği öğrenildi.

TERÖRLE BİR YERE VARILAMAZ

Bu arada, hastanede yaralıları ziyaret eden CHP ¦zmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, ``Ter÷re karşı sivil inisiyatifin oluşup, ¦spanya ÷rne­indeki gibi ter÷r³ lanetleyen eylemlerle tepkisini dile getirmesi gerekti­ine inanıyorum'' dedi. Susam, ``Ter÷rle bir yere varılamayaca­ının, ter÷r³n hi_bir şekilde siyasi ara_ olarak kullanılamayaca­ının altını _izmek i_in buradayız. Emniyet g³_leri, konuyla ilgili gerekli _alışmaları yapacaktır, ama asıl yapılması gereken ter÷r karşısında duracak sivil inisiyatifin oluşturulması. Ter÷re karşı sivil inisiyatifin oluşup, ¦spanya ÷rne­indeki gibi ter÷r³ lanetleyen eylemlerle tepkisini dile getirmesi gerekti­ine inanıyorum'' diye konuştu.

TERÖR MAĞDURLARINA PİDE AYRAN

«MD-BO»İzmir Büyükşehir Belediyesi de, yaşanan terör saldırısından sonra evleri ve işyerleri zarar görenlere, Başkan Aziz Kocaoğlu adına geçmiş olsun dileğinde bulunurken, pide-ayran dağıttı. Evlerinin ve işyerlerinin ciddi hasar gördüğünü söyleyenler, teröre boyun eğmeyeceklerini, evlerinin kırık camlarına Türk bayrakları asarak gösterirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yaptığı açıklamada, ``Yeşillik Caddesi´nde meydana gelen menfur terör saldırısında yaralanan emniyet mensuplarımıza, askerlerimize ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Yaraların hızla sarılması konusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm imkanlarımızla mağdur vatandaşlarımızın yanında olacağız'' dedi.