Ege Koroner arter tedavisi teknolojiyle çok kolay

Koroner arter tedavisi teknolojiyle çok kolay

29.05.2017 - 04:21 | Son Güncellenme:

Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan, son dönemde kılcal damarların olduğu bölgeden geçebilmek için üst düzey teknolojili sistemlerin kullanılmaya başlandığını ifade etti

Koroner arter tedavisi teknolojiyle çok kolay

Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan Koroner Arter hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Koroner Arter hastalığında iki temel tıkanıklık şekli olduğunu kaydeden Taştan, “Birincisi, acil müdahale gereken akut yani ani damar tıkanıklığıdır. Bu tip hastaların damar tıkanıklıklarında genelde trombüsle birlikte olan ani damar tıkanıklığı ile karşılaşılmaktadır. Bu tip vakaların tedavisi acilen yapılmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

DAMARLARDA PIHTI

İkinci damar tıkanıklığı şeklinin ise ilkine göre daha uzun süreli geliştiğini kaydeden Taştan, “İkinci tip ise kronik olarak tabir edilen yani eski tıkanıklık tarihi üç ay ya da daha öncesine dayanan tıkanıklıklardır. Bu tip rahatsızlıklar Kronik Total Tıkalı Lezyon olarak tanımlanmaktadır. Bu tam tıkalı damarlarda pıhtıdan ziyade daha çok kalsiyum birikimi ve eski tıkanıklıktan kaynaklanan materyaller oluyor. Bu nedenle tıkalı damarın açılması oldukça güçleşiyor. Tıkalı damarın açılması için çok özel bazı sistemler kullanılarak tam tıkalı damar bölgesinden geçilerek tedavi yapılabiliyor” diye konuştu. Taştan, sözlerini şöyle sürdürdü:

BÜYÜK KOLAYLIK

Son dönemde kılcal damarların olduğu bölgeden geçebilmek için ileri teknolojili sistemler kullanılmaya başlandı. Bu nedenle de damar tıkanıklığının ne kadar süre önce olduğuna bakmaksızın, bu bölgedeki hücreler hasar görmediyse, yapılan ölçümlerden sonra bu bölgenin açılması planlanabilmektedir. Tam tıkalı damarların açılması için tıkalı damar bölgesinde canlı hücrelerin olması gerekiyor. Bu amaçla hastanın şikayetleri değerlendirilip, kalp ultrasonuyla bazı ölçümler yapılmaktadır. Bunların sonucunda yine karar veremezsek farklı ölçümlerle hücresel düzeyde tıkalı damar bölgesinin canlı olup olmadığı değerlendiriliyor.”

Haberin Devamı

İnce damarlar fayda sağlıyor

YRD. Doç. Dr. Ahmet Taştan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölgeden geçmeyi kolaylaştıran gelişmiş kılavuz teller ve mikro kataterler kullanılarak tam tıkalı bölge açılıyor. Bazen tıkalı olan bölgeden telle bile geçilemediğinde kalbin o bölgeye giden ince damarlarını kullanarak bu bölge açılabilmektedir. Tam tıkalı damar bölgelerinin açılması kalbin gelişmesine, fonksiyon kazanmasına yardımcı olur.”