Kültür Sanat Korsana yapıcı yaklaşım!

Korsana yapıcı yaklaşım!

17.06.2010 - 10:18 | Son Güncellenme:

Kopyalanamayan DVD’ler çıkacak dendi, sinema salonlarına frekans bozucular koyacağız dendi bir sürü önlemden bahsedildi. Ama internet denen bu dosya deryasında filmlerin paylaşılmasına engel olabilen çıkamadı.

Korsana yapıcı yaklaşım

Kore televizyonunda yayınlanan pembe dizilerden, bilmem kaç yılında çekilmiş DVD’si ülkemizde bulunmayan filmlere kadar her türlü ürüne ulaşabiliyoruz internetten. Karşı olanı, etik değildir, hırsızlıktır diyeni de var (ki o zaman gidip orijinal windows almakla başlasınlar bence), destekleyeni de. Aslında duruma karşıyım – değilim şeklinde bakmak şu saatten sonra en hafif değimiyle saflık oluyor. Çünkü korsana erişimin bu denli kolaylaştığı bir zamanda yapılması gereken farklı alternatifler üretmek.
İşte bunlardan bir örnek

Haberin Devamı

The 135k Project adı altında toplanan Sidney’li film yapımcıları Enzo Tedeschi, Julian Harvey ve yönetmen Carlo Ledesma’manın izleyicilere bir teklifi var. Elimizde güzel bir hikaye var. Biz bir korku filmi yapmak istiyoruz. Eğer hoşunuza gittiyse bu fikir filmin bir frame’ini 1$ karşılığında satın alın biz de film bittiğinde direkt olarak internete yükleyelim, indirin izleyin. Şimdiden bu fikri ilginç bulan şirketler, yapımcılar olmuş. Tadımlık bir teaser yer alıyor sitelerinde film hakkında fikir vermek için.


Ülkemizde ‘de buna benzer bir uygulamayı Dirty Cheap Production Moral Bozukluğu ve 31 filmiyle yapmıştı. Film festivalde gösteriminin ardından sitelerinden ücretsiz indirilebiliyordu. Tabi ki çok büyük bütçeli devasa Hollywood projeleri ya da sinema tadını ancak salonda aldığımız filmde geçerli olacak bir yöntem değil bu. Belki de birkaç örnekle tarihte yerini alacak, belki de yeni yönetmenlerin tanınmalarını kolaylaştıracak. Ne olursa olsun korsana karşı olan, “kazanamıyoruz arkadaşım” diyen bütün sinemacılara Portishead’den geliyor “give me a reason to go cinema”