Gündem Koru nöbeti devam ediyor

Koru nöbeti devam ediyor

26.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Validebağ Korusu’na yapılmak istenen camiye, korudaki ağaçların kesilmemesi için karşı çıkan ve koruda nöbet tutan vatandaşlara CHP’li milletvekilleri destek verdi

Koru nöbeti devam ediyor

Validebağ Korusu’nun yanına yapılmak istenen caminin inşaat alanında mahalle halkının bekleyişi dün de sürdü. Küçükçamlıca’da oturduğunu söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “1999’da depremden sonra orada büyük bir yer satın almıştım. Benim arsam buradan daha büyük. Gelsinler gerçekten cami ihtiyaçları varsa ben evimi bağışlayayım cami yapsınlar” dedi.
Validebağ Korusu’ndaki bekleyiş dün altıncı gününü geride bıraktı. Önceki gece alana giden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, inşaat alanına giderek basın açıklaması yapmak istedi. Alana girmesi polis tarafından engellenen Tanal, milletvekili kartını göstererek tekrar girmeye çalıştı fakat yine durduruldu. Daha sonra bir çevik kuvvet komiser yardımcısının araya girmesiyle inşaat alanına alınan Mahmut Tanal, basın mensuplarının da yanına gelmesini istedi. Polis izin vermeyince Tanal, açıklamasını bariyerin arkasındaki basın mensuplarına yaptı. Caminin yapılma amacının kar ve rant olduğunu iddia eden Tanal, “Küçükçamlıca’da oturuyorum. 1999 depreminden sonra orada büyük bir yer satın almıştım. Benim arsam buradan daha büyük. Gelsinler gerçekten cami ihtiyaçları varsa ben evimi bağışlayayım cami yapsınlar. Bu çevrede bildiğimiz kadarıyla 26 tane cami vardır. Buraya en yakın olan 4 tane cami vardır. Aslında buradaki amaç kar ve ranttır” dedi.
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de “Diyanet İşleri, çok açık, net söylüyor. 98’den itibaren uygulanan mevzuat ve yasaya göre, yapılacak caminin asgari en küçüğünün 2 bin 500 metrekarenin üzerinde olması gerekiyor. Burada 2 bin 500 metrekare var mı? Şimdi bin 450’yi ‘Ufaktır, mevzuata aykırıdır’ diye cami olmaktan çıkarıp rezidans yapıyorsun, burada yakında ibadethaneler olmasına rağmen, buraya koyuyorsunuz” dedi.

‘Bize yakışmıyor’
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise “Bir tarafta mescit inşa etmek üzere insanlar görüyorsunuz, bir taraftan da ‘ağaçlar kesilmesin’ diye gösteri yapan insanlar. Bu bize yakışmıyor. İbadet sevgisi ile tabiat sevgisi karşı karşıya gelecek sevgiler değildir” dedi.

Haberin Devamı

Kamyon çıkarken arbede yaşandı
Validebağ Korusu’ndaki bekleyiş sürerken hafriyat kamyonlarının inşaat alanından çıkışı sırasında yine gerginlik yaşandı. Kamyonun önüne geçen eylemcilere polis, kalkanlarıyla müdahale etti. Tahta barikatlar kurarak kamyonu durduran eylemcilerle polis arasında tartışma yaşandı. Polis eylemcileri iterek alandan uzaklaştırmak isteyince kavga çıktı. Polis, yumruk, biber gazı, cop ve kask kullanarak göstericileri uzaklaştırmak istedi. Kavgada 1’i polis, 3 kişi hafif şekilde yaralandı. Olayların ardından hafriyat kamyonu yoluna devam etti.