Gündem Koruma ekibine böcek baskını!

Koruma ekibine böcek baskını!

18.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın makam aracı ve ofisinde dinleme cihazı bulunmasına ilişkin yürütülen “Böcek operasyonu” kapsamında eski Başbakanlık koruma ekibinde yer alan 11 emniyet mensubu gözaltına alındı

Koruma ekibine böcek baskını

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın makamında ve Keçiören’deki konutunda Şubat 2012’de böcek tabir edilen iki dinleme cihazı bulmasının ardından başlatılan “casusluk” soruşturmasında Başbakan’ın yakın koruma ekibinde görevli 12 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı verildi. Eş zamanlı olarak beş ilde gerçekleştirilen operasyonla Başbakanlık Koruma Müdürlüğü yaparken Erdoğan’ın makam aracına binecek kadar yakınında olan ve 17 Aralık operasyonunun ardından merkeze alınan eski Denizli Emniyet Müdürü Zeki Bulut ile eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı olan ve yine merkeze çekilen eski Nevşehir Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel’in de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların adreslerinde detaylı arama yapılırken, böceklerin bulunmasından sonra yurtdışına giden 4. Sınıf Emniyet Müdürü Serhat Demir bulunamadı.

2 cihaz bulunmuştu
Böcek soruşturması MİT’in Şubat 2012’de yaptığı rutin kontroller sırasında Erdoğan’ın çalışma masasının sağ arkasındaki prizin içinde ve daha sonra da Keçiören’deki evinde iki adet dinleme cihazı bulunmasıyla başladı. Erdoğan’ın yakın koruma ekibinde görevli 23 kişinin tayinleri çıkarıldı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı casusluk suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin tanık sıfatıyla ifadesiyle başvuruldu. Teftiş Kurulu’nca hazırlanan rapor da bir süre önce Ankara Başsavcılığı’na ulaştı. Raporda, Erdoğan’ın konutuna ve makam odasına böcek konulması olayıyla ilgili 19 kişinin tespit edildiği bilgisine yer verildi.
Anayasal düzene karşı suçları yürütmekle görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin tarafından başlatılan “casusluk” soruşturmasında düğmeye dün basıldı ve ilk operasyon yapıldı. Çetin, aralarında iki eski emniyet müdürünün de bulunduğu 12 emniyet personeli hakkında arama ve gözaltı talimatı verdi. Çetin, Ankara’nın Gölbaşı ilçesi, İstanbul, Diyarbakır, Erzurum ve Ankara’daki sulh ceza mahkemelerinden şüphelilerin adreslerinde arama yapılması için talepte bulundu.
Bu taleplerin ilgili illerdeki mahkemelerce kabul edilmesinin ardından şüphelilerin adreslerine giden TEM ve Siber suçlar şubesi ekipleri arama ve gözaltı kararlarının gereğini yerine getirdi. Operasyonlar kapsamında Ankara’da 6, İstanbul’da 1, Diyarbakır’da 1, Yozgat’ta 2, Karabük’te ise 1 olmak üzere toplam 11 kişi gözaltına alındı.

Demir yurtdışında
Şüphelilerden 4. Sınıf Emniyet Müdürü Serhat Demir evinde bulunamadı. Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı’nda da bir süre görev yapan Demir’in, istifa ettiği ve böcek bulunması olayının ardından yurtdışında görevlendirildiği anlaşıldı. Demir hakkında yakalama kararı çıkarılabileceği kaydedildi.
Başbakanlık’ta görevinden sonra Denizli Emniyet Müdürlüğü’na atanan ve 17 Aralık operasyonunun ardından merkeze çekilen, son olarak Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevlendirilen Zeki Bulut’un Çukurambar semtindeki evinde polis teknik cihazlarla 3 saat arama yaptı. Aramanın ardından polis ekipleri siteden çantalarla ayrıldı. Gözaltına alınan bir şüphelinin kendisini gözaltına almak için evine gelen polislere, “Bugün yarın gelirsiniz diye ben de sizi bekliyordum” dediği iddia edildi.

Haberin Devamı

Koruma ekibine böcek baskını

Başbakan Erdoğan’ın eski koruma müdürü Zeki Bulut’un Çukurambar’daki evinde 3 saat arama yapan ekipler ellerinde çantalarla ayrıldı.

Başbakan’a yakın isimler
“Casusluk” suçunlamasıyla yürütülen soruşturmada gözaltına alınan polisler şöyle:
- 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel. Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı, Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görev yapıyor.
- 1. Sınıf Emniyet Müdürü Zeki Bulut. Erdoğan’ın eski koruma müdürü, şu an Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda çalışıyor.
- 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ali Özdoğan. İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda çalışan Özdoğan, şuan A. Gaffar Okkan PMYO’da görev yapıyor.
- 4. Sınıf Emniyet Müdürü Serhat Demir. Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı personeli Demir, emniyetten istifa ettikten sonra yurtdışına gitti.
- 4. Sınıf Emniyet Müdürü Sedat Zavar. İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda çalışan Zavar, şu an Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapıyor.
- Emniyet amiri görevinden ihraç edilen Ahmet Türer. Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı’nda çalışan Türer, meslekten ilişiği kesildi.
- Komiser Enes Çiğci. İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda çalışan Çiğci, Ankara’da görevine devam ediyor.
- Başpolis Memuru İbrahim Sarı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nde görev yapıyor.
- Polis memuru Hurşit Gölbaşı, Başbakanlık Koruma Güvenlik Teknik Şube Müdürlüğü’nde çalışıyor.
- Polis memuru Harun Yavuz, KOM Daire Başkanlığı’nda çalışırken, Hakkâri İl Emniyet Müdürlüğü’ne nakledildi.
- Polis memuru Seyit Saydam, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü’nde görev yapıyor.
- Polis memuru İlker Usta, İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndan Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne tayin edildi.