Tekirdağ Kosovalı Sırp Siyasetçinin Öldürülmesi

Kosovalı Sırp Siyasetçinin Öldürülmesi

17.01.2018 - 10:19 | Son Güncellenme:

Balkanlarla Daimi İşbirliği ve Temas Derneği Başkanı Adiloğlu: "Silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırının beraberinde bölgeye yeni bir kaos getirmemesini arzu ediyoruz"

Kosovalı Sırp Siyasetçinin Öldürülmesi

TEKİRDAĞ (AA) - Balkanlarla Daimi İşbirliği ve Temas Derneği Başkanı Ali Sait Adiloğlu, Sırp siyasetçi Oliver İvanovic'in suikast sonucu öldürülmesini şiddetle kınadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Adiloğlu, AA muhabirine yapığı açıklamada, suikastı gerçekleştirilenlerin bir an önce yakalanarak hak ettikleri cezaya çarptırılacaklarına inandıklarını söyledi.

Balkan halklarının barış ve huzur içinde yaşamasını sağlama adına herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Adiloğlu, "Silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırının beraberinde bölgeye yeni bir kaos getirmemesini arzu ediyoruz." dedi.

Adiloğlu, asıl amacı bölgede oluşan dostluk ve barış havasını yok etmek olan bu saldırıyı lanetlediklerinin vurgulayarak, "Kosova devleti ve güvenlik güçleri saldırının fail veya faillerini en kısa zamanda yakalayıp adalete teslim edecektir. Bundan hiç şüphemiz yok. Bu saldırının amacı bellidir. Bölgede yaşayan tüm farklı kimlikleri bu saldırıyı amacına ulaştıracak davranışlardan uzak durmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

İvanovic'in, Kosova'daki savaşta Sırp paramiliter grupların komutanlığını yaptığı ve savaşta Arnavut sivillere yönelik suçlar işlediği iddiasıyla 2016'da 9 yıl hapse mahkum edildiğini ancak Yüksek Mahkeme'nin bu kararı 2017'de bozduğunu anımsatan Adiloğlu, şunları söyledi:

"Yüksek Mahkeme'nin İvanovic'e yönelik yeniden ve tutuksuz yargılanma kararı vicdanları zedelemişti. Özellikle sivillere yönelik suçlarla ilgili alınacak kararlar, hukuka olan inancı zedelememeli aksine perçinlemelidir. Ancak yargının aldığı bu karar suikasti haklı çıkarmaz. Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta ve Başbakanı Edi Rama'nın suikastin ardından ardından yaptığı 'kınama' açıklamaları bunun en açık göstergesidir."

- İvanovic'in öldürülmesi

64 yaşındaki Sırp siyasetçi İvanovic, dün sabah saatlerinde Kuzey Mitrovitsa şehrindeki ofisi önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.

İvanovic, Kosova'daki savaşta Sırp paramiliter grupların komutanlığını yaptığı ve savaşta Arnavut sivillere yönelik suçlar işlediği iddiasıyla 2016'da 9 yıl hapse mahkum edilmişti.

Yüksek Mahkeme, 2017'de bu kararı bozmuş ve İvanovic’in yeniden yargılanmasına hükmetmişti. İvanovic, tutuksuz yargılanıyordu.