Gündem Köylüler bombaya geçit vermedi PKK’lılarla çatıştı

Köylüler bombaya geçit vermedi PKK’lılarla çatıştı

14.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şüphelendikleri kamyonu köye sokmak istemeyen vatandaşlarla teröristler arasında tartışma yaşandığı, bir grup köylünün kamyonu takip ettiği sırada aracın patlatıldığı ortaya çıktı. Havaya uçurulan damperli kamyonda yaklaşık 15 ton patlayıcı olduğu belirlendi

Köylüler bombaya  geçit vermedi PKK’lılarla çatıştı

Diyarbakır merkez Sur ilçesinin kırsal kesimindeki Sarıkamış köyü Dürümlü mezrasında patlatılan kamyonun oluşturduğu dev krater gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamada 4 metre derinliğinde, 20 metre genişliğinde çukur oluşurken olayda askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre 15 ton olduğu değerlendirilen bomba yüklü damperli kamyonu kullanan teröristleri takip edip durduran ve aracın bölgede saklanmaması için silahlı kavgaya girişen köylülerden dördünün öldüğü, 26 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Köylüler bombaya  geçit vermedi PKK’lılarla çatıştı
Parçaları topladılar
Mezradan yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Diyarbakır kent merkezinde de şiddetli şekilde hissedilen patlamanın ardından 15 köylünün kayıp olduğu iddia edildi. Kaynaklar, kayıp olduğu iddia edilen köylülerle ilgili tahkikatın sürdüğünü sonucun alınan DNA örnekleri ile köylüler ve jandarma tarafından bulunan ceset parçalarının karşılaştırılması sonucu belli olacağını belirtildi. Diyarbakır Valilği, olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlatıldığını ifade etti.
Sarıkamış köyü Dürümlü mezrasında önceki gece 22.30 sıralarında bomba yüklü damperli kamyonun patlaması sonucu yaşanan tahribatın ayrıntıları gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamada mezraya 150 metre uzaklıktaki bölgede, 4 metre derinliğinde ve 20 metre genişliğinde dev bir çukur oluştuğu, çevredeki bazı araçlarla evlerin hasar gördüğü, duvarların yıkıldığı görüldü. Bölgede AFAD ve UMKE ekipleri çalışma başlattı. Jandarma ekipleri, araç ve ceset parçalarının dağıldığı yaklaşık 2 kilometre çapındaki bölgede ceset ve metal parçaları topladı. Köyde de hasar tespit çalışmaları yapıldı.
Köylüler de sabah patlamanın gerçekleştiği nokta ve onlarca metre çevresinde bazı vücut uzuvlarını toplayıp yetkililere teslim ederken, bazı yakınlarından haber alamadıklarını ve bunların sayılarının yaklaşık 15 olduğunu bildirdi. Olayda yaralanan 23 kişi hastanede tedaviye alındı. Patlamada ölen dört köylünün cesedi bulundu.

Haberin Devamı

Araçtan şüphelendiler
Askeri kaynaklar da, TNT ile destekli 15 ton amonyum nitrattan yaptıkları bomba yüklü kamyonla bölgeye gelen teröristlerin yolunu kaybettiğini ve Tanışık Mahallesi’ni sorduğunu, araçtan şüphelenen köylülerin kendi aralarında tartıştığını, daha sonra araca geçit vermek istemeyen bir grup köylünün kamyonun peşine takılıdığını ve teröristlerle aralarında silahlı kavga çıktığının değerlendirildiğini belirtti. Kaynaklar araçtaki bombanın bu sırada gelen mermilerle infilak etmiş olabileceğini de söyledi.
Kaynaklar patlamanın ardından kaybolduğu belirtilen köylülerin olaydan sonra örgüt tehdidi nedeniyle ortada gözükmedikleri değerlendirmelerinin yapıldığını da ifade etti.
Köylülerin iddiasına göre ise bomba yüklü kamyon patlamanın gerçekleştiği Dürümlü mezrasına gitmeden önce Danışlı köyünde bir kaç kez dolaşınca dikkat çekti. Köylüler durdurdukları kamyondaki kişiyle tartışınca, araçta bulunan kişi yolunu kaybettiğini söyledi. Buna ikna olmayan köylülerin ısrarı üzerine kamyondaki kişinin köylülere silah çekerek tehdit ettiği iddia edildi. Daha sonra köylüler söz konusu kamyonu takibe aldı, bu sırada silah sesleri geldi ve ardından Dürümlü mezrasına 150 metre kalarak büyük bir patlama oldu.

Haberin Devamı

Köylüler bombaya  geçit vermedi PKK’lılarla çatıştı
‘Bu aracı istemiyoruz’ deyip köye sokmadılar
Patlamada yeğenini kaybeden M.D. dört teröristin önceki gün öğle saatlerinde bomba yüklü kamyonla mahalleye geldiğini belirtti. “Akşam saatlerinde köydeki taziye evinde bulunan bir grup vatandaş, şüphe üzerine teröristleri durdurarak, ‘Bu araçta ne var?’ diye sordu. Daha sonra da ‘Bu aracı köyümüzde istemiyoruz’ diyerek teröristlere tepki gösterdiler” diyen M.D, şunları kaydetti:
“Bunun üzerine tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından örgüt mensuplarının köyden çıkması istendi. Tehditler savuran teröristler köyden çıkıyordu. Vatandaşlar da köy çıkışına kadar takip ettiler. Teröristler, Dürümlü mevkisinde kamyonu durdurarak araçtan indiler. Buradaki küçük tepeye çıktılar. Vatandaşların içinde olduğu araç, bombalı araca yaklaştığında da ateş açtılar. Vatandaşlar araçtan indikten sonra da bombayı patlattılar. Patlama çok şiddetliydi.”

Haberin Devamı

Valilik: Ölen kişiler köylü

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada PKK’lı teröristlerce hazırlanan bomba yüklü damperli bir kamyonun Tanışık Mahallesi’nden geçmesi sırasında, teröristlerle köylüler arasında yaşanan tartışma sonucu, kamyonun köylülerce takip edildiği, Dürümlü mezrası mevkiine gelen kamyondaki örgüt mensuplarının kamyonu infilak ettirdiğinin değerlendirildiğini ifade etti. Açıklamada “Meydana gelen patlama sonucu kamyonu takip eden araçlarda bulunan köylülerden dördü yaşamını kaybetmiş 23 kişi de yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlar ildeki hastanelere kaldırılmış ve tedavilerine başlanmıştır. Kayıp olduğu iddia edilen köylü vatandaşlarla ilgili olarak da gerekli tahkikata başlanmıştır. Olay yerinde yapılan ilk incelemede, patlayıcı yüklü kamyonun Bingöl ili Genç ilçesi Döşekkaya köyü bölgesinde yol çalışması yapan bir firmaya ait olduğu ve 9 Mayıs’ta gasp edildiği tespit edilmiştir. Patlama olayıyla ilgili çok yönlü olarak soruşturma başlatılmıştır” denildi.