Sağlık Kramp gelmeden önlem alın

Kramp gelmeden önlem alın

04.03.2009 - 12:27 | Son Güncellenme:

Krampın nedeninin ne olduğunu tespit edip önlemini almak gerekiyor.

Kramp gelmeden önlem alın

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faik Altıntaş, sürekli kramp girmesinin normal bir durum olmadığını belirterek “Krampın nedeninin ne olduğunu tespit edip önlemini almak gerekir” diyor.

Haberin Devamı

Kramp nedir?
Adalenin ani kasılmasına kramp denir. Aslında adale normal fonksiyonu sırasında kasılıp gevşer. Ama bazı hallerde adale aniden kasılıp sert bir hal alırsa buna kramp diyoruz.

Kramp neden olur?
Adalenin çalışması için oksijen ve şekere ihtiyaç vardır. Oksijen ve şeker enerjiye dönüşerek adaleyi çalıştırır. Ancak enerjiye dönüşürken de yıkım ürünleri oluşur. Bu yıkım ürünleri hızlı biriktiği zaman adale bunu atamaz ve yorulduğuna dair bir sinyal verir. Bu sinyal kramp olarak karşımıza çıkar.
Krampın çeşitli nedenleri vardır. En yaygın iki nedeni soğuk ve yorgunluktur. Soğukta kan dolaşımı azaldığı adaleye oksijen ve şeker az geldiği için adale bu durumda kendini korumak ister ve kramp girer. İkinci neden ise adale yorgunluğudur.

Haberin Devamı

Magnezyum eksikliği veya kandaki bazı minerallerin eksikliği de krampa neden olabilir.

Kramp girince ne yapmak gerekir?
Kramp girdiğinde kasılan adaleyi gevşetmek gerekir. Mesela ayak parmakları yukarı kalkmışsa ayağı tersi yönde yani aşağı yönde hareket ettirip sonuna kadar açarak kramp önlenmeye çalışılır. Sonra hemen adaleyi bir termofor ya da sıcak bir havlu ile ısıtmak gerekir.

Krampın girmemesi için önceden alınması gereken önlemler var mıdır?
Kramptan korunmak için adaleyi sıcak tutmak, adaleyi güçlendirmek, yorgunluktan uzak durmak veya eksiklik varsa magnezyum desteği almak gerekebilir.

Hangi durumda doktora başvurmak gerekir?
İlk kramp girdiğinde doktora gitmek gerekir çünkü nedeni öğrenmek önceden tedbir almayı getirir. Bir insana her gün kramp giriyorsa kandaki magnezyum (mg) eksikliğine bakıp mg desteği vermek gerekir.
İkinci olarak kişinin yaşam biçimini inceleriz. Hangi adalesine kramp giriyorsa günlük egzer-sizlerle o adaleyi güçlendirmesi gerekir. Yoksa kramp sürekli girecektir. Adalenin güçlendirilmesini sağlamak krampla mücadelede çok önemlidir.

Yazarlar