Ekonomi Kredi kartına ‘faiz’ ayarı

Kredi kartına ‘faiz’ ayarı

13.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, tüketicilerin kredi kartı borç yükünü hafifletmek için ‘indirim’ adımını attı. Yeni yılla birlikte üst sınırda oranlar düşecek

Kredi kartına  ‘faiz’ ayarı

Merkez Bankası kredi kartı kullanımında bankaların uyguladığı faizlerin azami üst sınırını aşağı çekiyor. Bankalar kredi kartı müşterilerine TL harcamalarda en fazla aylık yüzde 2.02 faiz uygularken, yeni oran yüzde 1.84 olacak. Döviz harcamalarında ise yüzde 1.62 olan faiz yüzde 1.47’e düşecek.

Merkez Bankası kredi kartlarıyla ilgili gecikme faizlerinde de indirime gitti. Bankalar kredi kartı müşterilerine, ödemelerinde gecikme olması halinde TL’de en fazla yüzde 2.34, dövizde ise yüzde 1.97 faiz uygulayabilecek. Yeni sınırlamalar 1 ocak 2017’den itibaren geçerli olacak.

Kredi kartına  ‘faiz’ ayarı


Tüketiciye yarayacak

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı yeni düzenlemeye ilişkin görüş bildiren bankacılar, bu uygulamanın bankacılık sektörünün karlılığını aşağı çekeceğini belirtirken tüketici üzerindeki etkisinin ise sınırlı kalabileceğini ifade ediyor. 5 yıl önce kredi kartı faizlerindeki uygulamaların çok daha farklı olduğunu üst düzey bir bankacı, yeni dönemi şöyle yorumladı: “Tüketici lehine olabilir. Ancak şu günlerde bankaların kredi kartında uyguladığı faizler önceki dönemlere göre çok kopuk oranlar değil. Bu nedenle etkisi sınırlı olacaktır” diye konuştu.

Mil toplayanı vuracak

Sektörün önemli oyuncularından başka bir bankacı ise yeni düzenlemeye bankaların fonlama maliyeti açısından bakılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Bankaların fonlama maliyetlerinin düşmesini beklerken gelirlerinde azalma olacak. Kredi kartı faizlerindeki indirim, tüketici açısından göreceli olarak avantajlı bir durum. Tüketici daha az faiz ödeyecek. Ancak fonlama maliyetlerinde bankaların beklediği düşüş olmazsa, şu anda özellikle taksit uygulamalarında bankaların iş yerlerine yaptığı katkılar aşağı yönde bir uygulamaya girecek. İş yerlerine yapılan indirimlerde azalmalar olacak. Çünkü bankaların geliri azalacağı için promosyonlar ve kampanyalarda yeni düzenlemelere gidilecek. Ancak faiz yükü olanlar göreceli olarak kazanacak. Mil toplayan, promosyon kazananlar kaybedecek.”

Bankaların kârı 600 milyon iner

Özel sektörden üst düzey bir bankacı, düzenlemenin bankaların toplam karında yıllık yaklaşık olarak 600 milyon TL düşüşe yol açacağı tahminini yaptı. Bu son düzenlemeden sadece kredi kartlarının değil, kredili mevduat işlemlerinin de etkileneceğini belirten bankacı, şunları ekledi: “Bankacılık sektörünün dış kaynağa, dışarıdan fonlamaya ihtiyacı varken yeni bir belirsizlik masaya konuldu. Elimizde olan formülü silmiş oldu. İleriye yönelik bir düzenlemede bulundu. Ancak bankaların fonlama maliyetini göz önünde tutmadı. Bu yeni düzenleme ile yabancı yatırımcıya maliyet formülünü açıklayamayacağız.”