Genel Sağlık Kronik migren ağrılarına çözüm

Kronik migren ağrılarına çözüm

09.03.2015 - 11:15 | Son Güncellenme:

Liv Hospital Ankara Nöroloji Uzmanı Dr. Akçay Övünç Özön, “Ayın en az yarısında şiddetli baş ağrısı yaşıyorsanız ve bu ağrı migren nitelikli ise “kronik migren” olabilirsiniz. dedi.

Kronik migren ağrılarına çözüm

Hemen hemen herkes hayatı boyunca baş ağrısı çeker. Bazı insanlarda baş ağrısı geçiciyken bazılarında kronikleşir ve yaşam kalitesini düşürür. Migren ağrısı çeken her kişiden birinin “kronik migren hastası” olduğuna dikkat çeken Liv Hospital Ankara Nöroloji Uzmanı Dr. Akçay Övünç Özön, “Ayın en az yarısında şiddetli baş ağrısı yaşıyorsanız ve bu ağrı migren nitelikli ise “kronik migren” olabilirsiniz. Kronik migrende botoks tedavisinin etkili olduğunu söyleyen Özön, “Kaslara botoks enjekte edilerek kasların aktivitesini azaltmayı amaçlıyoruz. Kasların aktivitesi azalınca ağrı da azalıyor. Tedavi ile hastaların yaşam kalitesi artıyor ve ağrılarından kurtuluyorlar’’ dedi.

Kronik migrene botokslu tedavi

Kronik migreni olan hastalar sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın riskleri yanı sıra ağrı ile yaşamanın yarattığı olumsuz psikolojik durum ile baş başadır. Bilimsel veriler ışığında, botoks, kronik migrenin koruyucu tedavisinde yeni bir seçenektir. Kronik migrende botoks uygulaması, doğru tanı ile bu konuda deneyimli uzmanlarca yapılmalıdır. Günümüzde migren ve kronik migrenin tanısı ve tedavisi nöroloji uzmanları ve baş ağrısı merkezleri tarafından yürütülür.

Amaç kasların aktivitesini azaltmak

Kronik migren tedavisinde kaslara botoks toksini enjekte edilerek kasların aktivitesini azaltmak amaçlanır. Kasların aktivitesi azalınca ağrı da azalır. Tedavide gergin olan kas gruplarına 7 ayrı bölgede 31 noktaya toksin enjeksiyonu yapılır. Gergin olan kas gruplarına daha yoğun miktarda enjekte edilirken daha az gergin olan gruplara daha az miktarda enjekte edilerek tedavi uygulanır. Tedavi 3 ayda bir uygulanır. 3-5 kür arası değişen kürlerde uygulanır.

Her migren ağrısı kronik değildir

Kronik migren basit bir baş ağrısı veya yıllardan bu yana devam eden baş ağrısı değildir. Her kronik baş ağrısı kronik migren olmadığı gibi her migren de kronik migren değildir. Kronik migren genellikle tek taraflı, ancak iki taraflı da olabilen orta veya daha şiddetli ve sıklıkla kusmanın eşlik ettiği, ışık, ses, hareket ve kokuya duyarlı bir tablodur. Ancak bazı kronik migren tablolarında da baş ağrısının yanında bulantı -kusma gibi semptomlar azalır ve baş ağrısı yine rahatsız edici boyutta olabilir.

Yaşam kalitesini düşürür

Kronik migren hastaları iş gücü kaybı yüzünden ekonomik olarak sorun yaşayabilir ve yaşam kalitesi düşebilir. Bu durum da psikolojik olarak olumsuz etkiler. Ülkemizde her 6-7 erişkinden biri migrenli, her 10 migrenlinin biri de kroniktir. Türkiye’de kronik migren görülme sıklığı yüzde 1.7’dir. Dünya Sağlık Örgütü’nün sıralamasında yaşamı olumsuz etkileyen hastalıklar arasında 19’uncu sırada yer alan migren, şeker hastalığının da önünde yer alır.

Yazarlar