Gündem Kronik yorgunluk sendromu nedir?

Kronik yorgunluk sendromu nedir?

27.04.2018 - 15:40 | Son Güncellenme:

Kronik yorgunluk sendromu son yıllarda adını çok fazla duymaya başladığımız bir psikolojik hastalıktır. Kronik yorgunluk sendromunun belirtileri tıbbi bir hastalık belirtileri gibi görülmeye başlanır. Ama hastalık tıbbi bir hastalık değildir, psikolojik sebeplere dayanmaktadır.

Kronik yorgunluk sendromu nedir

Kronik yorgunluk, kısa tanımıyla aşırı ve çok uzun zaman düzelmeden devam eden yorgunluk halidir. Günlük hayatımızda yorgun hissedildiği zaman, dinlenme ve biraz uyuma ile bu yorgunluk geçebilir. Ama kronik yorgunluk sendromunda böyle olmaz. Bazen dinlendikçe yorgunluğun daha da arttığı bile hissedilir. Bu durum da bunun normal bir yorgunluk olmadığını gösterir.

Haberin Devamı

Kronik yorgunluk sendromunun nedenleri nelerdir?

Kronik yorgunluk sendromu ile ilgili birçok çalışma yapılmasına bağlı olarak ortaya atılan varsayımlar vardır. Ancak yine de tıbbi bir hastalık olmadığı için hastalığın asıl nedeni tam olarak kanıtlanmamıştır. Nedenleri olarak ileri sürülen bazı durumlar şunlardır;

  • Bireyin vücut bağışıklığının zayıf olması
  • Düzensiz beslenme ve vücudun ihtiyacı olan minerallerin yeterli gelmemesi
  • Anksiyete bozukluğu olan kişilerin aşırı kaygıdan dolayı yorgun düşmeleri
  • Çalışma hayatında aşırı baskıya maruz kalınması ve aşırı stres içinde çalışılması
  • Çalışma hayatında ara dinlenmelerin yeterli olmaması
  • Kişinin hayatında her şeyin mükemmel olması konusunda aşırı titiz olması ve buna bağlı olarak sürekli stres içinde olması gibi durumlar kronik yorgunluğun birtakım nedenlerindendir. Bunlar dışında da kronik yorgunluk sendromuna sebep olabilecek durumlar vardır. Kronik yorgunluk sendromu en çok çalışan ev hanımlarında görülür. Bunun nedeni de gün boyu çalıştıkları yerlerde stres altında olmaları ve eve geldiklerinde de yine birtakım görevleri nedeni ile dinlenememeleridir.

Kronik yorgunluk sendromunun belirtileri nelerdir?

Kronik yorgunluk sendromu psikolojik bir hastalık olsa da belirtileri daha çok fiziksel olarak ortaya çıkmaktadır. Adından da anlaşıldığı gibi ilk belirti yorgunluktur. Ama bu yorgunluk, aylarca süren ve geçmeyen bir yorgunluk hissidir. Bunu aşırı kas ve eklem ağrıları takip eder. Bu ağrılar da yine kronik bir şekilde devam eder. Huzursuzluk da kronik yorgunluk sendromunun psikolojik belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu belirtileri hisseden her bireyin mutlaka doktora başvurması gerekir.