Gündem Kudüs gecesi itirafı

Kudüs gecesi itirafı

02.03.2011 - 02:34 | Son Güncellenme:

’Kudüs Gecesi’ndeki sorumluluğu gerekçesiyle ceza alan Şirin, RP’li Belediye Başkanı Yıldız’ın ricası üzerine olayı üstlendiğini, ilgisinin olmadığını söyledi

Kudüs gecesi itirafı

Zonguldak’ta düzenlenen konferansta konuşan “28 Şubat” sürecinin önemli isimlerinden Nurettin Şirin, Sincan’da tankların yürümesine neden olan ’Kudüs Gecesi’ programındaki afiş ve pankartların sorumluluğunu, dönemin Sincan Belediye Başkanı Refah Partili Bekir Yıldız’ın ricası üzerine üstlendiğini açıkladı. Kudüs Gecesi’ndeki tiyatro gösterisi ve konuşmaları nedeniyle mahkum olan Nurettin Şirin, ’28 Şubat’ın Günümüze Etkileri’ konulu konferansta, 1 Temmuz 1997’de dönemin Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız ile Kudüs programı nedeniyle mahkum edildiklerini hatırlattı.
Şirin, şöyle konuştu: “Bazı kardeşlerimizin bildiği, ama bazılarının bilmediği şeyleri paylaşmak istiyorum. Kudüs programına katılmak istemedim. Arkadaşlar ısrar etti. 31 Ocak’ta Ankara’ya gidip programa katıldım ve 1 Şubat’ta döndüm. Baktım ki gazeteler, televizyonlar, ’Sincan şöyle, Sincan böyle’ 4 gün boyunca.”
Bu 4 gün boyunca adının haberlerde geçmediğini belirten Şirin, şöyle devam etti:

‘Üstlendim’
“3 şeyin üzerine kurgulanmıştı. İran Büyükelçisi Mahmut Rıza Bakiri, Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın konuşması ve sahnelenen tiyatro gösterisi. Ama, 4 Şubat’a gelindiğinde Etimusgut’tan çıkan tanklar, zırhlı birlikler Sincan caddelerinde yürümeye başladığında; gerçekten insanların yüreği ağzına geldi. İşte bu sırada Bekir Yıldız telefonla arayarak, ’Şu afişler, pankartlar bizim başımızı çok ağrıtıyor. Aleyhimizde sürekli bunlar kullanılıyor, sen bunları üzerine alır mısın?’ dedi. ’Başkanım, bu planların, oyunların bozulması için ne varsa her şeyi kabul ediyorum’ dedim. Yarım saat geçmişti ki Hürriyet’in Ankara muhabiri aradı ve afişleri sordu. ‘Evet, ben astım’ dedim. Halbuki benim ilgim yoktu.”