Siyaset Kudüs için tarihi gün

Kudüs için tarihi gün

13.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı sıfatıyla yaptığı çağrı doğrultusunda İslam ülkeleri liderleri İstanbul’da Kudüs için olağanüstü toplanıyor. Zirveye, 16’sı lider düzeyinde 48 ülkeden temsilcinin katılacağı açıklandı.

Kudüs için tarihi gün

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı çağrının ardından İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin bugün İstanbul’da yapılacak toplantısında, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararı değerlendirilecek. Toplantıda; ABD’nin kararının, “yok hükmünde” kabul edilerek 57 İslam ülkesi adına güçlü bir mesajın verilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs ile ilgili kararı imzalamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan; Kudüs’ün statüsü ve bölge barışıyla ilgili hassasiyet ortaya çıkaran bu gelişme üzerine İslam ülkeleri arasında ortak hareket ve koordinasyonun sağlanması için İslam İşbirliği Teşkilatı’na olağanüstü zirve çağrısında bulunmuştu. İslam İşbirliği’nin yüksek düzeyli kıdemli memurlar toplantısı, dün yapıldı. Dışişleri bakanları toplantısı bu sabah yapılacak. Öğleden sonra ise liderler seviyesindeki zirve İstanbul’da yapılacak.

Kudüs için tarihi gün

Güçlü mesaj

57 üyeli teşkilat, BM’den sonra uluslararası temsil gücü en yüksek organizasyon niteliğinde. Zirveye, 16’sı lider düzeyinde 48 ülkeden temsilci katılacak. Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Endonezya, Filistin, Gine, İran, Katar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Somali, Sudan, Togo, Ürdün ve Yemen’den cumhurbaşkanı, devlet başkanı ya da kral; Cibuti, Malezya ve Pakistan’dan da başbakan düzeyinde katılım gerçekleşecek. Komorlar devlet sekreteri, Umman başbakan yardımcısı seviyesinde temsil edilecek. Kazakistan ve Özbekistan’dan ise meclis başkanları zirveye katılacak. Gözlemci ülkelerden KKTC’yi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, misafir ülke statüsünde bulunan Venezuela’yı da zirvede Devlet Başkanı Nicolas Maduro temsil edecek. Toplantıya; Bosna-Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya, Tayland ve Çin’in de gözlemci seviyesinde katılması bekleniyor. Erdoğan’ın ev sahipliğinde toplanacak zirvede, ABD’nin Kudüs ile ilgili kararının reddi ve yok hükmünde sayılması yönünde bir karar alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün NTV’de yaptığı açıklamada; Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ile Mısır’ın dışişleri bakanı seviyesinde katılacağını, henüz Suudi Arabistan’dan kimin geleceğinin belirtilmediğini söyledi. Çavuşoğlu, “Bir ülkenin oldu bittisine karşı durmamız gerekiyor. ‘Ben süper gücüm istediğimi yaparım’ anlayışının bugünün dünyasında geçerli olmadığını göstermemiz gerekiyor” dedi.

Kudüs için tarihi gün

‘Bazıları çekiniyor’

Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Arap dünyasından çok net tepkiler geldi. Ama bazı ülkelerden çok düşük tepkiler geldi. Öyle görülüyor ki bazı ülkeler, bu kararı alan ülkeden (ABD) fazla çekiniyor.”

Haberin Devamı

‘Başkent Doğu Kudüs’

Çavuşoğlu, zirvede Kudüs’ün Filistin’in başkenti ilan edilip edilmeyeceğiyle ilgili soru üzerine, “Biz yaptırımlara karşıyız. Oraya yaptırım, buraya yaptırım olmaz. Biz Doğu Kudüs’ün başkenti olduğu ve 1967 öncesi sınırları kapsayan bağımsız bir Filistin devleti diyoruz. Dolayısıyla bunlar tekrar vurgulanacak. ABD’nin aldığı bu karar reddedilecek ve yok sayılacak” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Kararı ABD aldı, biz niye İsrail ile ilişkileri gözden geçiriyoruz” sorusuna da, “Eğer İsrail uluslararası hukuku ihlal ederse, Gazze’ye saldırırsa ve illegal biçimde Filistin topraklarını işgal ederse, biz bunları eleştiririz fakat bizim eleştirimiz ve tutumumuzun düzeyi İsrail saldırganlığının düzeyi kadar olur” dedi.

ABD ve İsrail’e çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün İstanbul’da Kudüs için toplanacak İslam İşbirliği Teşkilatı (ITT) zirvesi öncesi yaptığı çağrıda ABD’yi bölgede kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail’i de barışa ve huzura katkı sağlayacak politikalar izlemeye davet etti. “İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden Dünya kamuoyuna Kudüs çağrısı” başlıklı, Erdoğan imzalı çağrıda özetle şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

“Üç semavi dinin kutsal mekânlarının bir arada yer aldığı, ilk kıblemiz Harem-i Şerif’in kalbinde her daim nur gibi parladığı, peygamberler şehri Kudüs’ün kutsiyetinin müdafaası ve tarihi statüsünün muhafazası sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için önemli bir görevdir. Bölgemizle birlikte tüm dünyada, vicdanın, adaletin, karşılıklı saygının tesisinin ve sürdürülebilmesinin mihenk taşı, Kudüs’e sahip çıkabilmektir... Kudüs’te, Filistin’in BM kararlarıyla defalarca tasdik olunmuş haklarını yok sayan her adım, farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşama idealine vurulmuş çok ağır bir darbedir. Bölgedeki huzur ve güvenliğin şartı olarak gördüğümüz 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün değildir. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı, sadece BM kararlarına değil, Kudüs’ün asırlara sâri kadim karakterine de aykırıdır. Dolayısıyla bu adım, uluslararası hukukla birlikte, tarihi ve sosyal gerçeklerin hiçe sayılması anlamına gelmektedir. İsrail’in Kudüs’ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüzdür... İİT Zirve Dönem Başkanı olarak, tüm dünyaya bu ve bu tür tüm gayrihukuki adımların karşısında durularak, gelecek nesillerin barış ve güvenliğine sahip çıkılması çağrısında bulunuyorum. Henüz Filistin Devleti’ni tanımamış olan ülkelerin artık bu önemli adımı atmalarının, bölgede aklıselimi ve adaleti ayakta tutacak bir dengenin sağlanabilmesi bakımından zaruri hale geldiğini düşünüyoruz... İİT Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Amerika Birleşik Devletleri’ni bölgede kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail’i de barışa ve huzura katkı sağlayacak politikalar izlemeye davet ediyoruz.” (İSTANBUL DHA)

Haberin Devamı