Ordu “KULAĞIMIN ZARI PATLADI” DEYİP GEÇMEYİN

“KULAĞIMIN ZARI PATLADI” DEYİP GEÇMEYİN

27.11.2014 - 16:26 | Son Güncellenme:

.

“KULAĞIMIN ZARI PATLADI” DEYİP GEÇMEYİN

Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın, kulak zarı delinmesinin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, uzun vadede önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
KBB uzmanı Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın, halk arasında kullanılan ve gürültülü bir ses olduğunda söylenilen ‘kulağımın zarı patladı’ şeklindeki mecazi sözlerin bazen gerçek olabileceğini söyledi. Kulak problemlerinde işitme veya denge problemleri yaşandığını belirten Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın, genellikle çocukluk yaşlarında sıkça kulak enfeksiyonu ile karşılaştıklarını belirtti. Eğer zamanında ve doğru tedavi edilmezse kulakta sıvı birikimi, zarda içe çökme ve nihayetinde de zarda delinme ortaya çıkacağına dikkat çeken Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın, “Erken tedavi yapılmaz ise delik kalıcı hale gelir ve işitme kaybı, geçmeyen kulak akıntıları ortaya çıkabilir” dedi.
“KULAK ZARINA DİKKAT”
Kulak zarı hastalıklarının en önemlilerinden birinin kulak zarındaki deliklerin olduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın, kulak zarındaki delinmenin kulağa darbe gelmesi, kafa kemiği kırıkları, ani basınç değişiklikleri ya da pamuklu çubuk gibi cisimlerin dış kulak yolundan içeri fazla sokulması sonucunda oluşabileceğini ifade ederek, “Bunların dışında sıklıkla orta kulak iltihapları da kulak zarının delinmesine neden olabilir. Bazı durumlarda kulak zarı kendiliğinden kapanabilir, ancak iyileşmeyen zar deliklerinde operasyon gerekir“ diye konuştu.
“KULAK AMELİYATI ÖZEL EKİP VE İLGİ GEREKTİRİR”
Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Akıntılı seyreden orta kulak iltihaplarında ise kulak zarında delik olması beklenen bir durumdur ve cerrahi ile tedavisi mümkündür. Tabi bu cerrahiler daha çok tecrübeli ellerde ve uygun donanımın olduğu hastanelerde yapılabilen cerrahilerdir. Eğer doğru bir şekilde tedavi yapılırsa başarı oranı yüksektir. Bizde hastanemizde bu operasyonları başarılı bir şekilde gerçekleştirmekteyiz. Hastaların kendi vücudundan alınan kulak kasının üstündeki tabaka, kıkırdak, damar çeperi, yağ dokusu gibi dokularla zardaki deliklerin kapatılması mümkün olmaktadır. Bu tip cerrahilerin diğer amacı da kulak zarını kapatırken işitmedeki muhtemel kaybı düzeltmektir. Kulak ameliyatları diğer ameliyatlara nazaran daha fazla özel ilgi ve tecrübe gerektirir.”