Geri Dön
Kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlaması hakkında bilgiler

Kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlaması hakkında bilgiler

Milyonlarca kişinin ortak sorunu olan kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlaması nedir ve sebepleri nelerdir? Kulak çınlaması nasıl geçer? İşte kulak çınlaması hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Kulak çınlaması sürekli olarak hafif tiz bir ses, tıslama, vınlama ya da benzer sesler duyma olayıdır. Kulak çınlaması sırasında duyulan ses kesik kesik ya da süreklidir. Kulak çınlaması sesinin şiddeti değişiklik gösterebilir. Sessiz bir ortamda, özellikle yatmadan önce kulak çınlaması sorunu yaşamak uyku düzensizliğine sebep olabilir. Bazı durumlarda kulak çınlaması kalp ritmi ile eş zamanlı olarak duyulur.

Haberin Devamı

Kulak çınlaması oldukça yaygın bir sorundur. Birçokları için son derece sinir bozucudur. Kulak çınlaması odaklanma ve uyku sorunlarını da beraberinde getirir. İş hayatına ve kişisel ilişkilere olumsuz etkileri olabilir ve psikolojik distrese sebep olabilir.

Kulak çınlaması genellikle işitme kaybı olarak yorumlansa da herhangi bir işitme kaybına yol açmaz ya da işitme kaybı kulak çınlamasının sebebi değildir. Kulak çınlaması yaşayan bazı kişiler en ufak sesi dahi çok gürültülüymüş gibi algılatan, sese karşı aşırı duyarlılık sorunu olan hiperakuziden muzdariptirler.

Kulak çınlamasının sebepleri hastalık ya da kulak tıkanması olabilir ve kulak çınlamasına sebep olan rahatsızlık tedavi edilmeden çınlama sorunu ortadan kalkmaz. Fakat bazı durumlarda tedavi de kulak çınlaması sorununu ortadan kaldırmak için yetersiz kalmaktadır. Böyle durumlarda geleneksel ya da alternatif tedavi yöntemlerine başvurulur.

Haberin Devamı

Aşırı gürültüye maruz kalmak, kulak çınlamasına sebep olan en büyük faktördür. Kulak çınlaması sorunu yaşayan bireylerin yüzde 90'ı işitme kaybı yaşar. Gürültü, iç kulakta yer alan kokleadaki ses hassasiyeti olan hücrelere kalıcı zarar verir. Marangozlar, pilotlar, müzisyenler, sokak satıcıları, ve bahçıvanlar kulak çınlaması yaşaması muhtemel meslek gruplarıdır. Birden ani gürültüye maruz kalan bireylerde de kulak çınlaması görülebilir.

Bazı rahatsızlıklar da kulak çınlaması sorununa sebep olabilir. Bunlar;

- Kulakla ilgili sağlık sorunları ve iyi huylu tümörler,

- Aspirin ve bazı antibiyotikler, sakinleştirici, antidepresan, iltihap ve sıtma tedavisi için kullanılan ilaçlar,

- Doğal yaşlanma süreci,

- Bir iç kulak hastalığı olan Meniere,

- İç kulak sertleşmesi,

- Yüksek tansiyon, kalp damar rahatsızlığı, dolaşım sorunları, kansızlık, allerji, tiroid yetmezliği, otoimmün ve şeker hastalığı,

- Boyun ve çene sorunları,

- Baş ve boyun zedelenmesidir.

Alkol ve tütün ürünü kullanan, kafein içeren içecekleri ve belli başlı gıdaları tüketen kişilerde de kulak çınlaması sorunu yaşanır. Kulak çınlamasına sebep olan faktörün tam olarak ne olduğu bilinmese de araştırmacılar stres ve yorgunluğun kulak çınlaması sorununa yol açan en önemli faktörler olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler