Ekonomi KULESi BiLE DÜNYAYA BEDEL

KULESi BiLE DÜNYAYA BEDEL

27.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

3. Havalimanı projesinin kulesinin temel atma törenine katılan Bakan Arslan, “Bataklıktan böyle bir prestij projesine gelindi” dedi. Arslan, planlanan tarihte inşaatın tamamlanacağını belirtti

KULESi BiLE  DÜNYAYA BEDEL

2018 yılında ilk etabı açılacak olan İstanbul’un 3. havalimanı projesinde dün Hava Trafik Kontrol Kulesi’nin temeli atıldı. Temel atma törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, TAİ Genel Müdürü Temel Kotil, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ile kulenin tasarımcı firmaları Pininfarina ve Aecom’un yöneticileri de katıldı. Lale figürlü tasarımı ile 2016 Mimarlık ödülüne layık görülen kulenin temel atma törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Sadece bu kule bile dünyanın prestij eserleri arasında yer aldı. Dünya çapında ödül aldı. 370 proje ile yarıştı. Üstelik herhangi bir başvuru olmadan. Siz koşturmazsanız bile başkaları gelip sizin projenizi buluyor” dedi.
Dünyanın en büyüğü
63 yaşındaki Atatürk Havalimanının 63 milyona hizmet eder hale geldiğini, geçmişte büyük düşünülmediği için, etrafında yapılaşmaya izin verildiğini söyleyen Bakan Arslan, “Atatürk Havalimanının artık genişlemesi imkansız. Özellikle havacılık sektörünün serbestleşmesi üzerine Sabiha Gökçen 20 milyonun üzerine hizmet ediyor. İstanbul’a demek ki bu iki havalimanı yetmeyecek. Yeni bir havalimanı yapmak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız büyük düşündüler, kapasitesi planlanırken dünyanın en büyüğü olacak havalimanı planlandı”diye konuştu.
Pistler ortaya çıktı
Yıllık yolcu kapasitesi anlamında 3. Havalimanının şu anda dünyanın en büyüğü olan Atlanta’nın iki misli olacağını ifade eden Arslan, “3.5 milyon metrekarelik kapalı alandan bahsediyoruz. Dünyanın birçok büyük havalimanının çevre, apron ve pistleri dahil sadece bu kadar. Biz sadece kapalı alandan bahsediyoruz. Bugün memnuniyetle görüyoruz ki, artık pistlerimiz de ortaya çıktı” dedi.
3. havalimanı inşaatında günde 10 bin metreküp yapısal beton döküldüğü bilgisini veren Arslan şöyle devam etti:
“15 katlı, her katta bir daire olan bir bina düşünürseniz, günde 15 binayı bitirecek beton dökülüyor. Atatürk Havalimanı 1.300 uçağa hizmet ediyor. Biz burada sadece birinci fazda, günde 2 bin uçağa hizmet edeceğiz. Başlangıçta açılacak iki paralel pisten bahsediyoruz. Eş zamanda iniş, kalkış yapılacak. 20 bin kişinin çalıştığı, 3 bin ağır makina ve kamyonun çalıştığı inşaattan bahsediyoruz. Bataklıktan böyle bir prestij projesine gelindi. Önümüzdeki yıl çalışan 30 bin kişinin üzerine çıkacak.”

50 milyonluk ödüllü kule!

Kulenin 50 milyon TL’ye mal olacağını açıklayan Bakan Arslan, “Coğrafyamızın hava trafiğini buradan idare edeceğiz” dedi. 90 metre yüksekliğinde olacak kulenin kaba inşaatı 6 ay sürecek.
Kule iki kontrol katından oluşacak. En üst katta hava trafik kontrolörleri, bir alt katta ise yer trafik kontrolörleri görev yapacak. 16 kişilik personel için çalışma imkanı sağlanacak. Kontrol katlarında yansıma ve akustik konforun dikkate alındığı ve 360 derece görüş olanağı sağlayan cam cephe yapılacak.
Yeni havalimanının kule tasarımı, Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi’nin 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştı.