Geri Dön
Kullanıcı arayüzü nedir?

Kullanıcı arayüzü nedir?

Kullanıcı arayüzü kavramı dijital dünyada sıklıkla merak edilen bir konu. Kullanıcı arayüzü nedir? İşte kullanıcı arayüzü hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kullanıcı arayüzü nedir?

Kullanıcı arayüzü, tasarımcılar tarafından hazırlanan, ön planda görselliğin olduğu bir arayüzdür. İngilizce 'User interface'ten Türkçeye kazandırılan bu kavramı kısaca UI olarak adlandırabiliriz. Kullanıcı arayüzü, tasarımcılar tarafından hazırlanan, görselliğin ön planda olduğu bir arayüzdür.

Kullanıcı arayüzü nerede karşımıza çıkar?

Kullanıcı arayüzüne çok sayıda yerde rastlıyoruz. Akıllı telefon ekranındaki her şey, bilgisayarımızın masaüstü görünümü gibi şeylerin hepsi kullanıcı arayüzüne sahiptir. Ekranda yer alan tuşların renginden şekline ve büyüklüğüne tasarımcılar karar verir. Arayüz tasarımı denildiğinde de akla gelen şey grafiksel öğelerin bir araya gelmesiyle oluşan tasarımdır.

Kullanıcı arayüzü neden önemli?

Kullanıcı arayüzü, özellikle internet siteleri için hayati önem taşımaktadır. Her şeyin giderek daha da dijitalleştiği bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla internet siteleri arasındaki rekabet de giderek daha da kızışmakta. Arayüz ile etkileşimde olan kullanıcılar, şayet arayüzde kendilerine hitap eden bir şeyle karşılaşmazlar ya da arayüzü fazla karmaşık bulurlarsa işte o zaman siteden vazgeçebilirler. Bu da beraberinde sitenin kullanıcı deneyimine negatif yönde etkilemektedir.

Kullanıcı arayüzünün avantajları

Şayet kullanıcılar, arayüzün ne kadar başarılı olduğunu düşünürse söz konusu internet sitesinde çok daha fazla vakit geçirme eğilimi gösterir. Bu durum da tabii ki internet sitesinin trafiğine artı puan olarak döner. Keza kullanıcıları, arayüzüyle kendisine bağlayan bir site aynı zamanda markalaşma sürecini de hızlandırabilir.

Benzer İçerikler