Cadde Küllerimden yeniden doğdum

Küllerimden yeniden doğdum

08.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerikalı aktör Robert Downey Jr., kelimenin tam anlamıyla bir zümrüdüanka kuşu... Uyuşturucu, hapis ve depresyonla geçen uzun yılların ardından ‘Demir Adam’la yükselişe geçen oyuncu, “Uçtum, çarptım, yandım ve yeniden doğdum” dedi

Küllerimden yeniden doğdum

1996 - 2003 arasında ‘rota’sını şaşırdığını söyleyen Robert Downey Jr., ‘Psychologies Magazine’e madde bağımlılığından Altın Küre’ye uzanan hikayesini anlattı.

Haberin Devamı

Oyuncu, onu kendine getiren şeyin, yönetmen Jon Favreau’dan ‘Iron Man’ serisi için teklif almak olduğunu tekrar hatırlatıyor.

2004’te temize çıktıktan sonra altı filmde başrol oynayan Downey, ‘Yenilmezler’ ve ‘Demir Adam’la gişede bir milyar doların üzerinde hasılat yaptı. “Demir Adam’ın beni, başka işler yapabileceğim bir pozisyona getirdiğini inkar edememem” diyen oyuncu, şöyle konuştu:

“Filmin peşinden koştum çünkü oğlumun bu tarz bir işte oynadığımı görmesini istedim. Çocuklarınızı götürebileceğiniz türde bir film. Ayrıca hayal kurma ve zeka karışımı olan çizgi roman kahramanı tarzını keşfettim. Gişe rekorları kırabilen, Harrison Ford gibi öncü bir adam olduğum için gururluyum.”

İkinci bir şans yakaladı

Haberin Devamı

Oyuncunun, Deborah Falconer’la yaptığı ilk evliliğinden şimdilerde 21 yaşında olan Indio adında bir oğlu var. Falconer, dokuz yıllık birliktelikten sonra kocasının madde bağımlılığına dayanamayarak oğlunu da yanına alıp Downey’i terk etti.

Aynı sebepten Sarah Jessica Parker’la da yollarını ayıran aktörün hayatı 2005’te evlendiği Susan Levin’la yükselişe geçti.

Levin, hayat arkadaşı olmakla kalmadı, Downey’e profesyonel bir gelecek inşa etti. Oyuncu o günleri şu sözlerle anlattı:

“Susan bana yaşamak için bir şans verdi. Aramızdaki ilişkinin büyük bir şey olduğunu ve evliliğimizin ölüm bizi ayırana dek devam edeceğini hissettik. Ona sadakatimden dolayı daha iyi bir adam oldum. 20’li yaşlarımda berbat bir adamken kendimi; evlenen, aksiyon filmlerinin aranan adamı haline gelen, bir aile yetiştiren ve tatlı hayata sahip biri olarak asla hayal edemezdim. Şimdi bile kabullenme sürecindeyim!

Fark ettim ki, hâlâ aşırıya kaçmadan biraz asi ve özgür kafalı olabiliyorum. Bugün sahip olduğum her şeye derinden minnettarım. Gençken hep böyle yakalaması zor zevk ya da mutluluğu kovalardım ve kronik olarak mutsuzdum.

Gerçek mutluluk; doğruluk, şeref, sorumluluk ve ailene özen göstererek yaşamaktan geliyor. Eğer bu yolu takip edersem, olmak istediğim yere varacağım.”

Annesinin ölümü...

2004’te annesi Elsie Ann Ford’u kaybeden Robert Downey Jr., “O zamandan beri içmedim ve madde kullanmadım. Bir aktör olarak, o benim rol modelimdi ve bir kadın olarak da sarhoşluktan ayılmıştı. Hırsım, azmim, sadakatim, mizacım, muazzamlığım, arada sırada olan pasif agresifliğim ve inancım, hepsi anneme aitti. Eğer mükemmel olmayan bir anneniz varsa, lütfen onu arayın ve her ne olursa olsun onu sevdiğinizi söyleyin” dedi.

Haberin Devamı

‘Bu bir hayata dönüş’

Hiç kimse kendisine verdiği ikinci şans için Downey Jr. kadar minnettar olamaz. İçinde bulunduğu durumu “Bu, hayata dönüş!” şeklinde tanımlayan oyuncu, kendisini küllerinden yeniden doğan zümrüdüanka kuşuna benzetiyor:

“Bu metaforu seviyorum. Aktör olarak ilk başladığımda yüksekten uçtum sonra çarptım ve tekrar doğmak için yandım. Bir klasikti... Tekrar çarpıp yanarsam bu her şeyi mahveder.”

İlk ortak film

Bu yıl 50’nci yaş gününü kutlayan aktör, nihayet geçmişteki problemlerinden arınmış şekilde ileriye bakabiliyor.
Yapımcı eşi Levin’le Team Downey adında bir şirket kuran oyuncu, “Çalışırken Susan’ın kanatları altında olmaktan mutluyum” diyor.
Çiftin ilk ortak filmleri, Downey’nin başrolü oynadığı ‘Yargıç’ oldu. Aktör rolünü şu sözlerle anlattı: “Oynadığım karakterin baş belası olmasını sevdim.”
‘Genetik bağımlılık ailede var’
Babam için birlikte uyuşturucu kullandığımız zamanlar, onun bildiği tek yolla bana olan sevgisini gösterme süreciydi. Bağımlılık, ağzımda bir av tüfeği varmış ve parmağım tetikteymiş ama ben silahın o metal tadını seviyormuşum gibiydi.
Kendine yardım etmeyi, büyümeyi ve sorumluluk üstlenmeyi öğrenmeniz gerek. Birçok psikiyatrist bunu yalnız yapamayacağımı söyledi ve ben de kendimi bana yardımcı olacak insanlarla çevreledim. Maalesef bağımlılığa karşı genetik bir bileşen var ve oğlum Indio da onu kalıtımla kazanmış. Hepimiz onu desteklemeye ve ona yardım etmeye çalışıyoruz. Indio’nun başarı hikayesi olabileceğine inanıyoruz.

Yazarlar