Diyarbakır Kulp'ta 25 Yıl Önce 11 Kişinin Kaybolmasına İlişkin Davada Karar

Kulp'ta 25 Yıl Önce 11 Kişinin Kaybolmasına İlişkin Davada Karar

19.09.2018 - 17:42 | Son Güncellenme:

.

Kulpta 25 Yıl Önce 11 Kişinin Kaybolmasına İlişkin Davada Karar

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 1993 yılında 11 sivilin kaybolmasına ilişkin açılan davada kararını açıklayan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı olan sanık emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün beraatına karar verdi.
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın karar duruşmasına, sanık Yavuz Ertürk ve taraf avukatları katıldı. Davanın bugünkü celsesinde, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları alındı. Savunmalarının tamamlanmasıyla birlikte mahkeme, sanık Ertürk’e son sözünü sordu. Ertürk, "Eski savunmalarımı tekrar ederim, ekleyeceğim başka bir husus yoktur" dedi.
Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan açılan kamu davasının zaman aşımından düşürülmesine karar verdi. Mahkeme, "birden fazla kişiyi öldürme" ve "halkı silahlı isyana teşvik" suçlarından da Ertürk’ün atılı suçları işlediğine dair şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatına karar verdi.
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 8-25 Ekim 1993 tarihleri arasında gözaltına alınan 11 köylüden bir daha haber alınamadı. Kaybolan köylülerin ailelerinin 1994’de AİHM’e başvurması sonucunda Türkiye 2001 yılında tazminat ödemeye mahkum edildi. 2 Kasım 2003 tarihinde Alaca köyüne 500-600 metre mesafedeki dere yatağında kaybolan kişilere ait olduğu tahmin edilen kemikler bulundu. Olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 2013 yılı Ekim ayında Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek, olaydan 20 yıl sonra dava açıldı. Dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi.