Geri Dön
Kült film nedir?

Kült film nedir?

Kült film lafını muhakkak duymuşsunuzdur. Peki tam olarak ne anlama geliyor? Kült film nedir? Bir film kült olunca ne olur? İşte bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kült nedir?

Kült kelimesi özellikle son yıllarda oldukça revaçta. Popüler kültürde örneğin bir kitabı ya da filmi tanımlarken 'kült' kelimesine sıklıkla başvuruyoruz. Kült kelimesinin net bir tanımı bulunmuyor. Latince 'cultus' kelimesinden diğer dillere geçtiği düşünülüyor. Kült kelimesinin TDK'daki karşılıkları ise şöyle: Yerel özellik taşıyan dini tören ve belirli bir dönemde aşırı ilgi gören sanat eseri...

Fight Club / Dövüş Kulübü

Kült film nedir?

Kült kelimesi popüler kültürde daha çok filmleri tanımlamak için kullanılıyor. Kült filmi şöyle tanımlayabiliriz: Genelde başlangıçta küçük bir zümrenin dikkatini çekmiş olan, sadece bu grubun beğenisine hitap eden, yıllar geçtikçe bu kemik kitleyi daha da genişletebilen sanat eserlerine verilen bir sıfattır.

Matrix

Kült film örneği

Kült filme örnek olarak 'Fight Club', 'Matrix' ya da 'Donnie Darko' gibi filmleri sayabiliriz. Yayınladıkları dönemde kemik bir kitle yakaladı bu filmler. Zaman içerisinde ise gerçek karşılığını buldular ve hem kemik kitleleri genişledi, hem de daha geniş kitleler tarafından keşfedildi.

Donnie Darko

Kült filmlerin özelliği

Bir eserin kült olmasının, eserin iyi ya da kötü olmasıyla fazla bir ilgisi yoktur. Bir eserin kült olması, sahip olduğu hayran kitlesinin sınırlılığı, bağlılığıyla alakalıdır diyebiliriz. Genelde yayınladıkları dönemlerde eleştirmenler tarafından fazla beğenilmeyen bu filmler, gişede de olağanüstü bir başarıya sahip değillerdir. Ancak duygusal ve düşünsel bakımdan kendilerine sıkı sıkıya bağlı bir hayran kitlesi kazanmayı başarmışlardır. Kült filmlerin bir başka özelliği de kusurlu, olağandışı ve genellikle tartışmalı olmalarıdır.

Benzer İçerikler