Ekonomi KUNG FU PANDA İMKB’YE GELİYOR

KUNG FU PANDA İMKB’YE GELİYOR

11.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

4 ay önce en lezzetli üyesi Marmaris Büfe’yle tanışan Borsa’ya yeni bir yüz geliyor. Bu şirket dünyaca ünlü filmlerin dağıtımcısı Tiglon

KUNG FU PANDA İMKB’YE GELİYOR

Kung Fu Panda, Avatar ve Ice Age gibi filmlerin dağıtıcısı Tiglon’un yüzde 40 hissesi halka açılıyor. İstanbul Finans Merkezi’ne hazırlanan İMKB’de, ‘2023 yılında 1.000 şirket’ hedefiyle halka arzlar sürüyor. Etiler İnci Büfe (Etiler Marmaris), Akdeniz Güvenlik gibi farklı sektörlerin halka açıldığı borsaya bu kez sinema dağıtımı ve ev sineması sektöründe faaliyet gösteren Tiglon geliyor.
Tiglon’un ev sineması sektöründe yüzde 70, sinema filmi dağıtımında ise yüzde 38 pazar payı bulunuyor. 1999 yılında Kemal Kaplanoğlu’nun kurduğu Tiglon’nun hisselerinin yüzde 100’u geçen yıl Fida Film’e satılmıştı. Kaplanoğlu, hisselerin devrinin ardından Tiglon’da Genel Müdür olarak çalışmaya devam ediyor.
Halka arz süreciyle ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulunan Kaplanoğlu, “Halka arz gelirini şirketin kısa vadeli borçlarının finansmanında kullanacağız. Ayrıca, dağıtım ağımızı daha da güçlendirmeyi istiyoruz” dedi. Tiglon, İMKB’de 2. Ulusal Pazar’da işlem görecek. Geçen yıl 68 milyon TL ciro yapan şirket bu yıl 90 milyon TL ciroya ulaşmayı bekliyor.
Tiglon, dünya sinema endüstrisinin en büyük firmalarından Warner Home Video, Walt Disney Studios Home Entertainment, Twentieth Century Fox Home Entertainment, Paramount Home Entertainment, Sony Pictures Home Entertainment ve BBC’nin Türkiye lisansörlüğünü yapıyor. Yerli firmaların da lisansörlüğünü üstlenmiş durumda. Tiglon ayrıca, oyun dağıtımı da yapıyor.

Yılda 70-80 film getiriyor
Sektörde her yıl ortalama 20-30 sinema filmi getirilirken Tiglon, 70-80 film getiriyor. Videoda ise haftada 7-8 film çıkartıyor. Kaplanoğlu’nun verdigi bilgelere göre, ev sinemasında DVD’nin pazar payı yüzde 70’lerde, Blu-Ray yüzde 10, VCD’nin ise yüzde 20 seviyesinde.

İnternet korsanlığı...
Korsan filmlerle ilgili olarak da Kaplanoğlu, “Bizi en fazla internet korsanlığı etkiliyor. Bu konuda yasaların uygulanmasını bekliyoruz” dedi. Kaplanoğlu, film fiyatlarıyla ilgili olarak da, “Dünyanın en ucuz DVD’si Türkiye’de satılıyor. Ancak, Blu-Ray fiyatları dünya seviyelerinde. Çünkü, maliyeti yüksek. VCD’yi artık alan fazla kimse yok. Daha çok çocuk filmlerinde kullanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

VCD gibi menüsüz DVD
Kemal Kaplanoğlu, VCD gibi yani menüsü bulunmayan ve Türkçe dublajlı filmlerden oluşan DVD’leri mayıs ayından bu yana satışa sunduklarını hatırlatarak, “DVD’yi pahalı bulan kesime ulaşmak istiyoruz” dedi. Şu anda yeni VCD’ler 10.99 TL’ye, indirimde ise 4.99 TL’ye satılıyor. Yeni menüsüz DVD’ler ise 12.99 TL’ye satılıyor.
Krizlerin DVD piyasasına yaradığını belirten Kaplanoğlu, “İnsanlar böyle dönemlerde evde film seyretmek istiyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de eğlenceye gelirden ayrılan pay yüzde 2.8’e çıkmış durumda” dedi.