Gündem ‘Kuran’ı mühendis, doktor, astronomlarla tefsir edeceğiz’

‘Kuran’ı mühendis, doktor, astronomlarla tefsir edeceğiz’

03.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nce düzenlenen “Bilgiden Bilince” konulu konferansta yaptığı konuşmada medeniyetin temelinin ilme ve bilime dayandığını aktardı.

‘Kuran’ı mühendis, doktor, astronomlarla tefsir edeceğiz’

Erbaş şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bazı ayetleri anlamak için astronomi bilgisi gerekiyor. Astronomi konusunda birkaç makale, kitap okuyan birisi hiç okumayana göre bu ayetleri daha iyi anlar. O yüzden diyorum ki bir kişinin Kur’an-ı Kerim’i baştan sona tefsir etmesi çok zor. Bilmiyorum başarabilir miyiz ama şöyle bir niyetimiz var, her alanın uzmanını bulup Kur’an-ı Kerim’i baştan sona tefsir etmek. Yani astronomi ile ilgili ayetleri tefsir ederken bir astronom orada bulunsun. Müminun Suresi’nin ilk sayfasının yarısından sonra çocuğun ana rahmindeki gelişim süreçleri anlatılıyor. O ayetleri tefsir ederken o alanın bir uzmanı mutlaka hocamızın yanında olsun. Yer, gök bilimleri... Yani bu alanlarla ilgili üniversitede bölümler var, mühendislikler var. Bu uzmanlardan bir araya getirip mutlaka bu ayetleri daha iyi anlama noktasına gitmek gerekiyor.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Erbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Medeniyetin muhafaza edilebilmesi için güçlü bir devlet yapısına sahip olunması lazım. Devlet ve vatan sevgisi çok önemli. O yüzden sizler farklı yerlerde görev yapacaksınız, öğrencilerinize bu duyguyu mutlaka verin.”

‘Önce adalet’

Güçlü bir devletin ayakta kalmasını sağlayan şeyleri adalet ve ihsan olarak sıralayan Erbaş, “Sadece devlet başkanının adil olmasıyla olacak bir şey değil. Ailede, mahallede, kasaba, ülkede ve dünyada adalet. Daha sonra, memleketin her bölgesinde güvenliğin sağlanması. Sonra topluma indirgenmiş refah düzeyi çok önemli. Geniş ufuk, vizyon, bakış açısı olan nesiller yetiştirmek çok önemli. Son madde de şehrin imarı. Hem mimari hem de kültürel olarak İslam şehirlerinin imar edilmesi.”