Gündem Kurbağalıdere’nin kokusu Kadıköy’ü sardı

Kurbağalıdere’nin kokusu Kadıköy’ü sardı

31.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Islahı yılan hikâyesine dönen Kurbağalıdere’deki kirlilik ve pis koku havaların ısınmasıyla birlikte Kızıltoprak ve Moda sakinlerine cam açtırtmıyor. Kötü koku Acıbadem’den bile hissediliyor...

Kurbağalıdere’nin  kokusu Kadıköy’ü sardı

Kadıköy’de yaşayanların son yıllardaki en büyük sorunu Kurbağalıdere’deki kirlilik. Havaların ısınmasıyla birlikte metan gazıyla birlikte etrafa yayılan kanalizasyon kokusu nedeniyle evlerinin penceresini bile açmaya çekinen Kadıköylüler, çalışmaların bu kadar uzun sürmesine de tepki gösteriyor. Moda Muhtarı Zeynep Ayman; “Evimizi havalandıramıyoruz, bu yazın böyle geçeceği kesin. Etrafa yayılan metan gibi zehirli gazların ileride hastalıklara neden olacağını düşünüyoruz” dedi. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ise derenin artık açık kanalizasyona dönüştüğünü ve halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yıllardır süren ıslah çalışmalarına rağmen halen temizlenemeyen Kurbağalıdere artık yaydığı koku ile Kadıköylüleri isyan ettiriyor. Çıkan atıkları alan kamyonun İstanbul Üniversitesi öğrencisi 23 yaşındaki Şule Dere’ye çarparak ölümüne sebep olmasıyla gündeme gelen Kurbağlıdere’nin yakınından geçenler ağız ve burunlarını kapatmak zorunda kalıyor. Derenin denize döküldüğü Kızıltoprak ve Moda arasında ise sürekli varlığını hissettiren koku, evlerin pencerelerinin açılmasını bile engelliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına islah ve temizleme işlemlerini sürdüren ÖZKA İnşaat yetkilileri, çalışmalarının 2017 Mayıs’ına kadar sürdüreceğini belirtti.

Kurbağalıdere’nin  kokusu Kadıköy’ü sardı

Dereden yayılan metan gazının insan sağlığına da zararı olduğu yönünde uyarılar yapılıyor.

Haberin Devamı

Kalıcı hastalık uyarısı

İlçeyle özdeşleşen derenin koyu siyah rengi dikkat çekerken havaların ısınmasıyla birlikte yaydığı koku dayanılmaz hale geldi. Moda Muhtarı Zeynep Ayman, mahalle de yaşayan herkesin koku nedeniyle büyük rahatsızlık çektiğini belirtti.

Ayman, “Pencereleri açamaz hale geldik. Ama bizi düşündüren sıcak yaz ayları. Henüz sıcaklar etkisin göstermeden etrafa yayılan koku bu yazın Kadıköy için sıkıntılı geçeceğine işaret ediyor. Çalışmaların bu kadar uzun sürmesini de anlayamıyoruz. En korkutucu olan da metan gazı gibi zehirli gazlara maruz kalan bizlerde kalıcı hastalıkların görülme endişesi” dedi.

Acıbadem’den bile

Kano sporcusu Göksel Ocak ise derenin yaydığı koku ve kirlilik nedeniyle Marmara Denizi’ne açılamadığını söyledi. Ocak, “Acıbadem’de yaşıyorum ve sıcak havalarda kötü koku bize kadar geliyor. Çok sevdiğim kanoma binemiyorum. Hatta spor için gittiğim Yoğurtçu Parkı’na bile gidemiyorum” dedi. Öte yandan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, atık suların halen Kurbağalıdere’ye verildiğini ve açık kanalizasyona dönüştüğünü söyledi Halk sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturan bu durum için harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Akçelik, Çevre Mühendisleri Odası’nın araştırmasına göre kolibasili oranının çok fazla olduğunu da ekledi.