Gündem Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı tatili için son açıklama!

Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı tatili için son açıklama!

04.09.2016 - 09:59 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Yaklaşık iki hafta kadar kalan Kurban Bayramı için bekleyiş sürüyor. Kurban Bayramı tatili bu yıl hangi güne denk geldiği oldukça merak ediliyor. Bayramın 1. günü ne zaman? İşte ayrıntılar...

Kurban Bayramı ne zaman Kurban Bayramı tatili için son açıklama

Kurban Bayramı heyecanı başlıyor. Eylül ayının içinde yer aldığımız şu günlerde Kurban Bayramı için sayılı günler kaldı. Müslümanların merakla beklediği Kurban Bayramı'nda bu yıl memurlar 9 gün tatil yapacak. Peki kurban fiyatları ne kadar oldu? Ayrıntılar haberimizde..

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 16 Eylül Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı. Buna göre, kurum yöneticilerince gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, Kurban Bayramı'nın ertesi günü (16 Eylül Cuma) tam gün idari izinli sayılacak.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN? BAYRAM TATİLİ KAÇ GÜN?

Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağına yönelik merakla beklenen haber Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olacağını söyledi. Ramazan Bayramı'nda tatilin uzatıldığını ve iç turizmin geliştiğini belirten Yıldırım, “Dış turizmdeki eksiğimizi böylece kapatmış olduk. İnsanlar sahillerde, çadırlarda vaktini geçirme durumunda kaldı. Aynı şey Kurban Bayramı'nda da olacak. Kurban Bayramı'nda bir uzun tatil daha yapacaksınız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı ne zaman Kurban Bayramı tatili için son açıklama

Kurban Bayramı öncesi memura ikramiye müjdesi!
Kurban Bayramı öncesi memura ikramiye ödenmesine ilişkin karar ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nun, kamuda çalışan işçilere Kurban Bayramı öncesi ikramiye ödenmesine ilişkin kararını onayladı. Kurban Bayramı ile ilgili merak edilen tüm detayları bu haberimizde sizler için derledik...

Kamuda çalışan işçilere, Kurban Bayramı öncesinde ikramiye ödenecek.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nun, kamuda çalışan işçilere ikramiye ödenmesine ilişkin kararını onayladı.

İLK ÖDEME 9 EYLÜL'DE

Resmi gazete'de yayımlanan karara göre, kamu işçilerine verilecek bir maaş tutarındaki ikramiyenin ilk yarısı 9 Eylül'de ödenecek.

İKİNCİ ÖDEME 26 ARALIK'TA

İkramiyeninin ikinci yarısının ödemesi ise 26 Aralık tarihinde yapılacak.

Kurban Bayramı 2016 yılında Eylül ayının ikinci pazartesi gününe denk geliyor. 11 Eylül 2016 Pazar Arife gününün ardından, 12 Eylül Pazartesi günü Kurban Bayramı başlayacak. Dört gün sürecek bayram perşembe günü sona erecek. Cuma günü de tatil kapsamına alınacak ve bu bağlamda 9 güne çıkarılan Kurban Bayramı tatili 10 Eylül'de başlayıp 18 Eylül'e kadar devam edecek.

Haberin Devamı

KURBAN BAYRAMI HAKKINDA

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Kurbanın Hükmü

İslâm alim ve müçtehitleri kurbanın hükmü hakkında farklı içtihatlarda bulunmuşlardır.

İmam Azam Ebû Hanife'ye göre kurban vaciptir. Delili de:"Rabbin için namaz kıl ve kurban kes" âyet-i kerimesinin delâletiyle peygamberimizin :
"Kimin hali vakti yerinde olur da kurban kesmezse namazgahımıza yaklaşmasın." Hadisindeki vaid (korkutma) dır. Böyle bir korkutma ancak vacip olan bir ibadetin terki için yapılır. Yani İmam Azam demek istiyor ki, kurban vacip olmasaydı peygamberimiz onu terkedene böyle bir tehditte bulunmazdı.

Haberin Devamı

Şâfiî, Mâliki ve Hanbelîler ile Hanefîlerden İmam Ebû Yusuf'a göre ise kurban vacip değil, sünnet-i müekkededir.

Kurbanın sünnet olduğunu söyleyenlerin dayandıkları delillerin bir kısmı aşağıdaki hadis-i şeriflerdir:
Ümmü Seleme (r.a.)' den rivayete göre Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

"Bilinen on gün girdiği vakit elinde kurbanı olup kurban kesmek isteyen kimse (bedeninden) asla bir kıl almasın, tek bir tırnak kesmesin."
Bu hadis-i şerifte Peygamberimiz kurbanı kişinin isteğine bırakmıştır. Bu ise onun vacip olmadığını gösterir.
Bir başka hadis-i şerif ise meâlen şöyledir:
"Üç şey vardır, bunlar bana farz, size nafiledir. Onlar da vitir, kurban ve kuşluk namazıdır."

Kurbanın hükmü (yani vacip mi sünnet mi olduğu) hakkındaki bu farklı görüş ve içtihatlar sebebiyle; bir kimsenin zekât, hac, sadaka-i fıtır, ve kurban borcu olduğu halde vefat edip bu borçlarının ödenmesi için malının üçte birini vasiyet etse (ki ancak malının üçte birini vasiyet etmeye mezundur) malının üçte biri yeterse borçlarının tamamı ödenir. Malının üçte biri borçlarını ödemeye yetmediği takdirde önce zekât borcu ödenir. Çünkü borçların içerisinden önemli olanı zekâttır. Bu borcu ödendikten sonra malı artarsa haccı yaptırılır. Bundan sonra sadaka-i fıtır borcu ödenir. Daha sonra da malı kalırsa kurban borcu ödenir.

Haberin Devamı

Kurban Kimlere Borçtur?

Kurban, mukim olan ve sadaka-i fıtır nisabına malik olan her kadın ve erkek müslümana vaciptir.
Bu tariften şu anlaşılıyor: Müslüman olmayan, seferde bulunan müslümana ve fakir olana kurban vacip değildir.

Hz. Ebû Bekir ile Hz. Ömer seferde bulunduklarında kurban kesmemişlerdir. Şayet seferde olan kimse kurban kesmek isterse, kurban kendisine vacip olduğu için değil, nafile olarak kesebilir, kesmediği takdirde sorumlu olmaz.

İmam Azam Ebû Hanife ile Ebû Yusuf'a göre kurbanın vacip olmasında akıl ve erginlik çağına gelmiş olma şart değildir. Yani zengin olan çocuğun ve delinin mallarından babaları veya vasileri kurban keserler. Bu kurbanlardan sadece kendileri yiyebilir, başkaları yiyemez.

İmam Muhammed ile İmam Züfer'e göre kurbanın vacip olması için akı1 ve erginlik çağına gelmiş olma şarttır. Bu itibarla zengin olan çocuklarla deli olanların mallarından kurban kesilmez. Fetvâ da bu görüşe göredir, yani zengin de olsalar çocuklarla delilerin kurban kesmesi gerekmez.

Hangi Hayvanlar Kurban Edilir?

Kurban edilecek hayvanlar; koyun, keçi, deve, sığır ve mandadır.

Bu hayvanlardan devenin 5, sığır ile mandanın 2 ve koyun ile keçinin 1 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Ancak koyunlar altı ayı tamamladıkları halde bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olurlarsa bunlar da kurban edilebilir.

Bir koyun veya keçiyi ancak bir kişi kurban edebilir. Fakat sığır, manda ve deve yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir. Ortakların tek veya çift olmalarında bir sakınca yoktur.

Ortakların hepsi ibadet niyetiyle katılmak durumundadır. Meselâ ortaklardan biri vacip olan kurbanı, diğeri adak kurbanı, bir diğeri de nafile kurbanı niyet edebilir. Çünkü hepsinin niyeti ibadettir. Fakat ortaklardan biri her hangi bir ibadet değil de et kasdiyle katılmış olsa bu sahih olmaz, diğerleri de niyet etmiş oldukları kurbanı kesmiş, sayılmazlar.