Afyonkarahisar KURBAN BAYRAMI SONRASINDA ET FİYATLARI

KURBAN BAYRAMI SONRASINDA ET FİYATLARI

29.09.2015 - 14:11 | Son Güncellenme:

.

KURBAN BAYRAMI SONRASINDA ET FİYATLARI

Afyonkarahisar’da hizmet veren Alp Türk Et Entegre Tesisleri İşletme Müdürü Süleyman Çemrek, Türkiye’de et fiyatlarından tüketicilerin olduğu kadar üreticilerinde şikayetçi olduğunu ifade ederek, ayrıca Kurban Bayramı sonrası et fiyatlarındaki istikrarsızlığın devam edebileceğini kaydetti.
Çemrek, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde hizmet vermekte olan tesislerinde günlük 250 büyükbaş hayvan kesim kapasiteli bir tesise sahip olduklarını kaydederek, işletme hacmi büyük olduğu için et fiyatlarını günlük takip ettiklerini dile getirdi. Öncelikle işletme hakkında bilgiler veren Çemrek, “İşletmemiz 1998 yılında kuruldu. 98 yılında kurulan tesisimiz o günden bugüne faaliyetlerini sürdürmekte. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2013 yılında çıkartmış olduğu Avrupa uyum yasalarına uygun olarak tesislerin modernizasyonu ilgili sürece katıldık ve tesisimizi modernize ettik. Tesisimiz günlük 250 büyükbaş hayvan kapasiteli olmakla beraber haftanın 6 günü hizmet vermekte. Tesisimiz Bolvadin İlçesinde kurulan ilk et entegre tesisi unvanına sahip bir tesis” dedi.
“AVRUPA ÜLKELERİ İLE MUKAYESE ETTİĞİMİZ ZAMAN BİZ PAHALI BİR ET TÜKETİYORUZ”
Kurban Bayramı sonrasında et fiyatları hakkında da bilgiler veren Çemrek, Türkiye’de et piyasasının hiçbir zaman istikrarlı bir süreç izlemediğini belirtti. Türkiye’de tarım ve hayvancılıkta istenilen mesafenin henüz kat edilemediğini de aktaran Çemrek, “Ben uzun yıllar yurt dışında kaldım ve İsviçre’de büyüdüm. İsviçre’de okudum ve bu mesleği de İsviçre’de bitirdim. Yani meslek okulunu bitirerek bu işe başladım. Orada da uzun yıllar bu meslekle ilgili çalıştım. Ülkeme geri geldim ve böyle bir yatırım gerçekleştirdim. Şimdi ülkemizde et piyasası kurbandan sonra mevcut et fiyatları zaten ülkemiz için yüksek bir rakam biz bunu belirtiyoruz. Avrupa ülkeleri ile mukayese ettiğimiz zaman biz pahalı bir et tüketiyoruz. Bu da hayvancılık alanında Türkiye’nin iyi bir noktada olmadığını gösteriyor. Zaman zaman yurt dışında karkas et ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bundan sonraki tarım ve hayvancılık politikamız daha istediğimiz seviyede gerçekleşir ve ileriki yıllarda Türkiye hak ettiği yere gelir diye ümit ediyorum” diye konuştu.
“ÜRETİCİDE ET FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ”
Et fiyatlarının artışından sadece tüketiciler değil üreticilerinde şikayetçi olduğunu ifade eden Çemrek şunları söyledi:
“Et ne kadar pahalı olursa olsun üretici de tüketici de memnun olmuyor. Özellikle üretici et ne kadar pahalanırsa bir o kadar rahatsız oluyor. Çünkü elindeki mevcut besiyi kestirdikten sonra veya üretime sunduktan sonra tekrar yerine koyacağı besinin daha pahalı olduğunu düşünüyor. Böyle bir ortamda tabii ki üreticide şikayetçi. Bunun dengede tutulması için yem fiyatlarının ülkemizde uygun seviyeye getirilmesi lazım. Ayrıca hayvancılık alanında belirttiğim gibi gerçekten güzel bir hayvancılık politikası izleyerek bunu da uzun vadede çözebileceğimize inanıyorum. Damızlık hayvancılık için devlet teşviklerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Damızlık hayvan alanında güzel politika izlersek ülkemizdeki hayvancılık sektörü daha çok gelişecektir. Bu anlamda inşallah yeni kurulmuş hükümetimiz veya seçimden sonra kurulacak hükümetimizin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız daha duyarlı olur diye düşünüyorum.”