Kurban mısın, Yoksa Kahraman mı?

Hayat şikâyet ederek değil sorumluluk alarak değişir. Şikâyet kurbanı, sorumluluk kahramanı besler. Sen kimi beslemek istiyorsun?

Bugün sizinle çok önemli bir farkındalık çalışması paylaşmak istiyorum. Çalışmamızın adı "GÖZLEMCİ". Bir gün boyunca kendimizin gözlemcisi olacağız. İlk gün kendimizi gözlemliyoruz; aklımızdan geçenlerin ve ağzımızdan çıkanların ne anlama geldiğini dikkatlice gözlemliyoruz. Eğer bir durumdan, bir kişiden, herhangi bir şeyden şikâyet ettiğimizi fark edersek elimizin üstüne bir çarpı işareti koyuyoruz. Ve bu çalışmayı tüm gün, gece yatana kadar yapıyoruz. Örneğin; "trafik berbat… canım sıkılıyor, beni kızdırıyor, bu kötü, insanlar şöyle, böyle, iş kötü, eşimin şusu, çocuğun busu, onun yüzünden ya da zaten ben böyleyim"... Bunlar gibi her türlü şikâyet içeren cümleyi bir çarpıya dönüştürerek elimize çiziyoruz :) Bakalım akşama kadar içimizdeki kurbanı ne kadar beslemişiz :)

Haberin Devamı

Akşam yatmadan önce şikâyetlerimizle vedalaşmak için elimizi güzelce yıkayalım ve onlara "bye bye" diyelim. Ertesi gün yine GÖZLEMCİ'yiz. Ama bu sefer güzel düşüncelerimizin farkına varacağız. Güzel yorumları, iltifatları, olumlu, çözüm odaklı düşüncelerimizi, şükür ve minnetlerimizi fark ettikçe elimizin üstüne bir kalp çizeceğiz. Bakalım akşam olduğunda elinizde kaç kalp olacak ve içimizdeki KAHRAMANI ne kadar beslemişiz, göreceğiz :)

Her zaman hatırlayalım ki şikâyet şikâyeti çeker. Şikayet ederek ne mutluluk ne de başarılı olunabilinir. İnsan, kendi kendini kemirir durur sadece. Mutsuz olur, kurban olur, bir gün gelir hasta olur. Bu gözlemci oyununda fark edeceksiniz ki çoğu şikâyetiniz sırf alışkanlıktan dolayı kendini tekrar eden şikâyetler. Bazılarını hoş görüp kabul etmek, bazılarını da sorumluluğu ele alıp çözüm için harekete geçmek ortadan kaldıracaktır. Bakarsınız bu gözlemci oyunumuz çok tutar, tüm ülkeye yayılır ve toplum olarak geçmişten gelen şikâyet kodlarımızı kırarız ve yeni nesle de bu şikâyet etme alışkanlığını miras olarak devretmeyiz :) Hem kendimizi hem yeni nesli kurtarırız… Kalpleriniz bol olsun :)

Haberin Devamı

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com