Ekonomi Kurbanlık hareketi başladı...

Kurbanlık hareketi başladı...

02.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayram öncesi kurban pazarlarında hareketlilik başladı. Farklı noktalardaki pazarlarda küçükbaşlar 800-1.600 TL, büyükbaşlarsa 6 bin 500 TL-16 bin TL arasında satılıyor...

Kurbanlık  hareketi  başladı...

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban pazarları şimdiden büyük hareketlilik yaşıyor. İstanbul’un çeşitli noktalarına kurulan kurban pazarlarında Türkiye’nin farklı illerinden getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar alıcılarını bekliyor. Pazarlarda küçükbaş hayvanlar 800 ile bin 600 TL arasında, büyükbaşlar ise 6 bin 500 TL ile 16 bin TL arasında alıcı bekliyor.

Haberin Devamı

Kurbanlık  hareketi  başladı...
Belediyelerce kurulan çadırların dışında İstanbul’un köylerinden de kurbanlık hayvan alınabiliyor. Anadolu ve Trakya’dan gelen yetiştiriciler, satışların düşük olmasından yakınırken, İstanbul’un köylerinde hayvan yetiştirenlerse satışlardan hayli memnun görünüyor.

Sultangazi Kurban Pazarı’na Kastamonu’dan 30 büyükbaş hayvanıyla gelen Necati Kara, “Çadırı, tırı, çalışanın maaşı aşağı yukarı 25 bin TL’yi buluyor. Geçen yıl çadırlarımızda elektrik vardı ama bu yıl hayvanları elektrik çarptığı gerekçesiyle bağlanmadı” diyor. Samsun’dan 25 büyükbaş hayvan getiren Cevat Delen ise, “3 yıldır burada hayvanlarımı satıyorum. Ama bu yıl daha satış yapamadım. 650 kilogram gelen büyükbaş hayvanımı 13 bin TL’ye satıyorum. Burada fiyatlar biraz yüksek ama bunun nedeni masraflarımızın fazlalığı. Sadece 15 günlük çadır kirası için 7 bin 250 TL ödedim” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Küçükbaşa rağbet...

Büyükbaş hayvanların fiyatı, neredeyse ikinci el otomobil fiyatına yakın. “Büyükbaş kurbanlık yerine insanlar, daha uygun olduğu için küçükbaşa yöneliyor” diyen Ömer Baykan, “Canlı hayvanın kilosu ortalama 20 ile 25 TL arasında değişiyor. Ben 970 kg gelen ‘Umut’ isimli boğamı 17 bin TL’ye satıyorum” ifadesini kullanırken, Kars’tan getirdiği 150 küçükbaş hayvanını satmaya çalışan Serdar Demirtaş da, “Pazara geleli 3 gün oldu daha 10 hayvan satabildim. 18 kilo gelen kurbanlığı 850, 50 kilo geleni de bin 600 TL’ye satıyorum. Vatandaşlar geçtiğimiz yıllarda büyükbaş aldığını, ama bu yıl küçükbaş alacaklarını söylüyor” diyor.

Kurbanlık  hareketi  başladı...
Eyüp’e bağlı Pirinççi köyünde hayvancılık yapan Murat Bayraktar, satışlardan oldukça memnun. Bayramdan bir ay önce satışa başladıklarını anlatan Bayraktar, “50 büyükbaş hayvanımdan 35’ini sattım. Malımın yeteceğini zannetmiyorum. 800 kg gelen hayvanı 15 bin, 350 kg gelen büyükbaşı ise 7 bin 500 TL’ye sattım” dedi.

‘x’ işaretliler...

Milli Eğitim Bakanlığı sertifikalı Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Eğitimi’yle kurban keseceklere, 20 saatlik teorik, 20 saatlik mezbaha eğitimi olmak üzere toplam 40 saat eğitim verildi. İstanbul’da, Kurban Hizmetleri Komisyonu onaylı 209’u satış ve 583’ü kesim yeri olmak üzere toplam 792 yerin denetlenmesi amacıyla 12 denetim ekibi oluşturuldu. Denetimlerde satış ve kesim yerlerinde kurban için uygun olmayan hayvanlar “X” işaretiyle işaretlenecek.

Haberin Devamı

Vekâleten kurban bağışı yapmak isteyenler için Mehmetçik Vakfı 790 TL, Türk Kızılayı 740 TL, LÖSEV ise 750 TL ücret belirledi.

Yaşanan sıkıntıları önlemek ve bayram sürecince kaçabilecek kurbanlıkların yakalanması için 6 boğa yakalama timi oluşturuldu. İstanbul’da ekipten yardım almak isteyenler, “ALO 153” hattından talepte bulunabilecek.

Bıçakçılar siparişe yetişmeye çalışıyor

Kurban Bayramı’nın yaklaşması dolayısıyla özellikle Bursa’daki bıçakçı esnafının yoğun mesaisi sürüyor. Bazı bıçak ustaları il dışından gelen talepleri, işlerinin fazlalığı nedeniyle geri çevirmek zorunda kalıyor.

Ülke genelinde kaliteli ve uzun ömürlü bıçaklarıyla bilinen Bursa’da yıllardır dede mesleğini sürdüren bıçakçı esnafı, haftalar öncesinde gelen talepleri karşılamak için yoğun mesaiye başladı. Bursa’da 42 yıldır baba mesleği olan bıçakçılığı sürdüren ve ailesinde son bıçakçı olarak bilinen Muammer Kibar, farklı şehirlerden gelen siparişleri yetiştirmek için kimi zaman 50 saat atölyesinde çalıştığını, evine gitmediğini söylüyor. Kibar, üretimlerinin el yapımı olduğunu, farklarının bundan kaynaklandığını belirtiyor. Bursa’nın kurban bıçakları, kalitesine göre değişirken, 25 ile 150 lira arasında satışa sunuluyor.