Ekonomi Küresel gerilim altını fırlattı

Küresel gerilim altını fırlattı

11.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Kapalıçarşı’da dün kapanışta çeyrek altın 240 lira, Cumhuriyet altını 980 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise yüzde 0.69 yükselişle 146.20 liradan işlem gördü.

Küresel gerilim altını fırlattı

AA Finans Analisti İslam Memiş, Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri sonrasında ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı sert açıklamaların altın fiyatlarında sert yükselişlere neden olduğunu belirterek, “ABD - Kuzey Kore arasında yaşanan gerilim piyasalarda jeopolitik risk olarak algılandığından küresel piyasa yatırımcıları güvenli liman olarak altını tercih etti. Gerilimin artmasıyla küresel piyasalarda fiziki altın talebi artar” yorumunu yaptı.

Öte yandan ABD ve Kuzey Kore arasında artan gerilimin piyasalara risk iştahını azaltmasıyla yönünü yukarı çeviren dolar/TL dün 3.53’lü seviyelere gevşedi.

Reuters’a konuşan bir bankacı, “Gelişmekte olan ülke para birimlerinin genelinde değerlenme eğilimi var. Asıl olarak ABD’de yarın (bugün) açıklanacak olan TÜFE verisi önemli o zaman anlamlı bir hareket görebiliriz. Ay sonunda Jackson Hole toplantıları olacak ayrıca Eylül ayındaki ECB toplantısı önemli. Bu iki önemli toplantı piyasalarda hareket neden olabilir ki bu anlamda dolar/TL’de ay sonuna kadar 3.50 - 3.55 bandı korunabilir. Dolar/TL’nin kısa vadeli volatilitesinin çok düşmüş olması da ay sonuna kadar bu bandın korunabileceğini gösteriyor” yorumunu yaptı.