Gündem Kurt, kendince kahramanlık yaptı

Kurt, kendince kahramanlık yaptı

16.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Devlet Tiyatroları’nda yaşanan istifanın yankıları sürüyor... Kazım Akşar, ‘Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt’un ‘hakkında soruşturma açılacağı’ söylentileri nedeniyle istifa ettiğini düşünüyorum’ şeklinde konuştu

Kurt, kendince kahramanlık yaptı

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘Güneş Batarken Bile Büyük’ oyununun orijinal metninde yer alan repliklere, küfürlü ve erotik bulunduğu için sansür uygulandığı ve bu nedenle de Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt’un istifa ettiği iddia edildi. Devlet Tiyatroları’nda yaşanan bu gelişmenin ardından, önceki gün İstanbul Cevahir Sahnesi’nde prömiyeri yapılan ‘Güneş Batarken Bile Büyük’ oyununu yazan ve sahneye koyan Kazım Akşar önemli açıklamalarda bulundu.

‘Ekleme yapılmadan oynanmalı’
Oyunu yaklaşık üç yılda yazdığını söyleyen Akşar, oyunun sahneye koyulmadan önceki sürecini şöyle anlattı: “Bizim bir edebi kurulumuz var. Bu edebi kurulda üç tane Kültür Bakanlığı yetkilisi de var. Bu bakanlık yetkilileri de, Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt da sahnelenecek oyunları daha önce zaten okuyorlar”.
Akşar oyununu sunduğunda, oy birliği ile kabul edildiğine dair kendisine bir yazı tebliğ edildiğini ifade etti ve oyunun Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt’un ve bakanlık yetkililerin de onayından geçtiğini sözlerine ekledi. “Bu yazı geldikten sonra artık bu oyun gönderdiğim şekliyle kabul edilmiştir, hiçbir ekleme ve çıkarma yapılmaksızın oynanmak zorunda” diyen sanatçı, oyun üzerinde bir ekleme ya da çıkarma yapılırsa, oyunları rejisörler olarak edebi kurula göndermek zorunda olduklarının da altını çizdi.
Akşar, oyunu sahnelenmek üzere kabul edildikten sonra, Bakanlık’tan üç yetkilinin, “Burada biraz açık cümleler var” diyerek söz konusu cümlelerin çıkarılmasına dair Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne bir başvuruda bulunduğunu anlattı. Bu başvurunun ardından Mustafa Kurt’un kendisi ile iletişime geçtiğini ifade etti. Akşar, “Genel Sanat Yönetmeni’ne, ‘Edebi kurulda siz de başkansınız. Kabul edilmiş bir oyunun sonradan bu cümlelerinin çıkarılması gibi bir teklifinizi ben kabul etmiyorum ve bu şekilde devam ediyorum. Kaldırmak istiyorsanız bana yazılı bilgi verin, ben de bunu paylaşayım’ dedim ve kabul etmediğimi söyledim. Bakanlığın bizim tüzüğümüze ve kanunumuza göre buna karışma yetkisi hiç yok” dedi.

Haberin Devamı

‘Sanat özgür olmalı’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Goethe’nin ‘Güneş Batarken Bile Büyük’ oyunu ile Yeton Neziray’ın ‘Geçtim ama Tiyatrodan’ oyunlarına sansür uyguladığını belirterek, ‘AKP hükümeti, kültür ve sanat üzerindeki baskılara son vermelidir. Sanat özgür olmalıdır’ dedi. Karakaş, yazılı açıklamasında, iktidar partisinin ‘sanata yönelik sansürcü, baskıcı tutumunun’ sürdüğünü kaydetti.
ANKARA Milliyet