Siyaset Kürt yönetiminden şartlı geri adım

Kürt yönetiminden şartlı geri adım

19.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumuna yönelik hazırlıklar sürerken, Irak, İran ve Türkiye’nin Kürt yönetimi üzerindeki baskısı etkisini gösteriyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani tarafından imzalanan ve geri dönülmeyeceği açıklanan kararda esnemeye gidildi.

Kürt yönetiminden  şartlı geri adım

Bağdat’ta temaslarını sürdüren “Kürdistan Müzakere Heyeti” hükümet yetkililerinin yanı sıra Şii ve Sünni gruplarla görüşmeler yaptı. Kürt heyeti, referandumun ertelenmesini isteyen Bağdat yönetimine, dört talebin karşılanması halinde referandumun birkaç aylığına ertelenmesinin düşünülebileceği mesajını verdi. Heyetin şartları arasında IKBY’nin kesilen bütçesinin geri verilmesi, Kerkük’ün Kürt yönetimine bağlanması kapsamında referandum yapılmasını sağlayacak 140. maddenin uygulanması, Kürtlerin Irak hükümetinde azaltılan paylarının geri verilmesi ve Irak ordusunda Kürt oranının yükseltilmesi yer alıyor. Heyet; BM, ABD ve referandumun ertelenmesini isteyen ülkelerin gözetiminde yapılacak yazılı anlaşmayla bunun mümkün olabileceği şartını ileri sürdü. Bağdat, Müzakere Heyeti’nin şartlarını değerlendirmeye alırken hem Kürtler hem Şii Ulusal Koalisyonu tarafından iki farklı yol haritasının hazırlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Barzani’den açıklama

Mesud Barzani ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu hak bütün halklar için var da neden bizim için yok? Neden bu hakkı bizden almak istiyorsunuz? Biz kendi halkımıza karşı sorumluğumuzun gereği olarak bu hakkı yerine getireceğiz. Bu karardan hiçbir şekilde geri dönmeyeceğiz. Kürdistan halkı bunu barışçıl yolla yapıyor. Savaşarak değil. Eski kötü tecrübelerin tekrarlanmasını istemiyoruz. Yapılan tehdit niteliğindeki açıklamaları kabul etmemiz mümkün değil. Kürt halkı tehdit kabul etmez” dedi.

Yazarlar