Diyarbakır Kürtçe okulda karne heyecanı-Diyarbakır Haberleri

Kürtçe okulda karne heyecanı-Diyarbakır Haberleri

23.01.2015 - 12:58 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da Kürtçe eğitim veren Dibistana Seretayi a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu’nda ilk karne heyecanı yaşandı.

Kürtçe okulda karne heyecanı-Diyarbakır Haberleri

Diyarbakır’da Kürtçe eğitim veren Dibistana Seretayi a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu’nda ilk karne heyecanı yaşandı. Törenle Kürtçe karnelerini alan öğrencilerin sevinçleri gözlerinden okundu. Törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, kendilerinin asimilasyon kuşağının yaşlanmış temsilcileri olduğunu belirterek, bu politikaların artık boşa çıkarıldığını ifade etti.
Diyarbakır’da Eğitim Destek Evleri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Şubesi ile Kürdi Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-Der) tarafından 2014-2015 eğitim ve öğretim yılının başında açılan, ancak yasal olmadığı gerekçesiyle birkaç kez valilik tarafından mühürlenen, daha sonra yapılan resmi başvuru ile eğitim vermesine izin verilen Dibistana Seretayi a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu’nda, karne töreni yapıldı. Törene, öğrenci, öğretmen ve velilerin yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek, Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yıldırım Arslan, Kürdi-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin ve çok sayıda kişi katıldı.

Haberin Devamı


"BU BİR İLK ADIM"


Tören, Irmak ve İpek’in Kürtçe yaptığı açılış konuşmaları ile başladı. Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Kürtçe öğrendiğini ancak Türkçe konuşacağını belirterek, "Sevgili çocuklar ve değerli ailelerimiz hepinizi kutluyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Bu bir başlangıç, bu bir ilk adım. Ama inanıyorum ki büyüyerek gelişecek. Bizler asimilasyon kuşağının artık yaşlanmış temsilcileri olarak buradayız. Ama geleceğimiz asimilasyon politikalarını boşa çıkarmış. Gelecek anadilde eğitim gören toplumu, halkı, kültürü ve tarihi ile bütünleşen yeni kuşakların olacak. Sizlerin olacak. Hepinizi kucaklıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından öğrencilere ilk Kürtçe karneleri verildi. Karne alan öğrencilerin sevinçleri gözlerinden okundu.