Gündem Kuşatıcı dini söylem sorunları çözecektir

Kuşatıcı dini söylem sorunları çözecektir

23.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yurtdışındaki Türk kadınının geleneksel rolle yeni durum arasında sıkıştığını vurgulayan Diyanet yetkilileri dini söylemin çözüme katkı sunacağını savundu

Kuşatıcı dini söylem  sorunları çözecektir

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan “Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşı Kadınların ve Ailelerin Sorunları Alt Komisyonu” geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri bir sunum yaptı. Alınan bilgilere göre sunumda, ikinci ve üçüncü kuşak kadınların yarı zamanlı ya da tam zamanlı işlerde çalışarak aile bütçesine katkı sağladığı, bun karşın geleneksel rollerini icra etmeye devam ettiği, birinci nesil kadınların aksine sosyal becerilerini artırarak yaşadıkları toplumda görünür olma ve kendi toplulukları içinde söz sahibi olmayı istedikleri belirtildi.
Yurtdışındaki vatandaşların destek arayışında ilk kapısını çalacağı kişinin “din görevlisi” olduğu belirtilen sunumda, vatandaşların sosyal destekten mahrum kaldığı tespiti yapıldı.
Sunumda 27 yaşında üniversite mezunu bekar bir kadının, “Evlenmek istiyorum, ama uygun bir eş bulamıyorum ve açıkçası korkuyorum. Genç kızların tahsil seviyesi daha yüksek olduğu için çoğu zaman kendilerinden daha az eğitimli erkeklerle evleniyorlar; çoğu da Türkiye’den ‘ithal damat’. Kimisi kocasına bir türlü yaranamıyor, kimisi de adama hayatını zindan ediyor. Kendine uygun birilerini beklemek, taliplerini reddetmek günah diyorlar; doğru mu hocam” sorusunu yönelttiği belirtildi.
Sunumda “geleneksel roller ve yeni durum arasında sıkışmışlık” yaşadığı belirtilerek, “Ne anne-babanın evlilik modeli, ne de mevcut evlilik modelleri örnek teşkil etmemektedir. Makul, gerçekçi ve kuşatıcı bir dini söylem, sorunların çözümüne katkı sunacaktır” tespiti yapıldı.