Kütahya Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden 'Mantar Zehirlenmeleri' Açıklaması

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden 'Mantar Zehirlenmeleri' Açıklaması

13.06.2017 - 16:36 | Son Güncellenme:

.

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden Mantar Zehirlenmeleri Açıklaması

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği mantar zehirlenmeleri konusunda açıklama yapıldı.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği açıklamasında, mantar zehirlenmesinin, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğuna vurgu yapılarak,”Yağışların bol olduğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde mantar zehirlenmeleri artmaktadır. Ağaçlıklar arasında, kırlarda, kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini zehirlilerinden ayırmak çok zordur. Halkımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle yememeleri gerekir. Zehirlenme vakalarına, kişilerin zehirli mantarları tanımamaları veya çok iyi tanıdıklarını zannetmeleri ve halk arasındaki bazı yanlış yaygın inanışlar sebep olmaktadır” denildi.

Halk arasında yanlış bilinenler

Zehirli bir mantarı pişirmenin veya kurutmanın onu zehirsiz hale getirmeyeceğine değinilen açıklamada, ”Yoğurtla yenen mantarın zehirlemediği doğru değildir. Pişirilince mantarın zehri kaybolmaz. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınmaz. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır inanışı, ağaçlarda ve çayırlarda yetişen mantarların zehirsiz olduğu inanışları da yanlıştır. Doğadan toplananların değil, kültür mantarlarının yenilmesini öneriyoruz. Kültür mantarları zehirli değildir. Ancak uygun olmayan koşullarda saklanıp pazara sunulan mantarlarda mikroorganizmalar üreyebilir ve bu mantarları tüketenlerde bulantı, karın ağrısı ve ishalle seyreden gıda zehirlenmesi tablosu görülebilir” ifadelerine yer verildi.(EFE)