Kütahya KÜTAHYA VALİSİ ŞERİF YILMAZ: 12 YILDA 54 VAKIF ESERİ AYAĞA KALDIRILDI

KÜTAHYA VALİSİ ŞERİF YILMAZ: 12 YILDA 54 VAKIF ESERİ AYAĞA KALDIRILDI

04.09.2015 - 23:01 | Son Güncellenme:

.

KÜTAHYA VALİSİ ŞERİF YILMAZ: 12 YILDA 54 VAKIF ESERİ AYAĞA KALDIRILDI

Tavşanlı Ağalar Camii’ndeki restorasyon çalışmaları tamamlandı. Tavşanlı’nın en eski mabetlerinden birisi olan Ağalar Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı. Törene Vali Şerif Yılmaz, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, Kütahya İl Genel Meclisi üyeleri, daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Kütahya Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Aydın, son dönemde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devlet kaynaklarının daha fazla aktarıldığını ifade etti.
Vali Yılmaz, Kütahya’da 12 yıl içerisinde 54 adet vakıf eseri cami ve mescidin restorasyonunun yapıldığını, yaklaşık 15 milyon TL para harcandığını bildirdi.
Yılmaz, "Özellikle son yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü Türkiye çapında öncelik olarak cami ve mescitler olmak üzere vakıf eserlerinin büyük bir kısmını ayağa kaldırdı. Ecdadın bize bıraktığı bu mirası ihya ettiler. Yıllarca viraneydi, boş kaldı, kullanılamadı ama bugün Kütahya ilinde son 12 yıl içerisinde 54 adet vakıf eseri cami ve mescidin restorasyonu gerçekleştirildi. Bu tamamlanan eserin dışında 6 adet eserin onarımı devam etmekte. Bunlara da yaklaşık 15 milyon TL para harcandı. Bu Türkiye çapında gerçekleştirildi. Vakıfların kaynağı ecdadın bıraktığı, vakfiyelerden gelen paralardır. O paralar yıllarca geldi. Belki bankalara aktarıldı, bankalardan da birilerine aktarıldı ama bugün vakıfların o vakfiyeden gelen paraları yine ecdadın bıraktığı eserlere harcanmak üzere ayağa kaldırıldı.Türkiye Cumhuriyeti Devleti sadece Türkiye içerisinde değil, Türkiye coğrafyası dışında kalan ecdadın bize bıraktığı mirasa da sahip çıkıyor. Onlara da aynı buradaki gibi ülke farkı gözetmeksizin sahip çıkıyor. Macaristan’dan Karadağ’a, Karadağ’dan Türkmenistan’a, Türkmenistan’dan Bosna Hersek’e varıncaya kadar aklınıza gelen her yerde ecdadın bıraktığı bir eser varsa TİKA aracılığıyla ayağa kaldırılıyor. Gittiğiniz her ülkede ecdadın bıraktığı o eserleri onarılmış, aslına kavuşturulmuş ve ayağa kaldırılmış şekilde görürsünüz" dedi.
"ECDADIN İNCELİĞİNİ, KÜLTÜRÜNÜ BALÇIKLA SIVAMIŞIZ"
Tarihe ve ecdadımızın bıraktığı kültüre sahip çıkılması açısından gereken her çalışmayı yaptıklarını kaydeden Yılmaz, "Kütahya Merkez’deki Ali Paşa Camii’nde restorasyon başladı. İncelemelerde gördüm ki ecdadın bıraktığı o incelik, o kültür ve ruhu balçıkla sıvamışız. Ve bunu yıllarca yapmışız. Eğer farkı ne derseniz, Endülüs’ü incelemenizi tavsiye ederim. Endülüs’te İslam’ın ortaya koyduğu inceliği, o zarafeti, yanına diktikleri kiliseyle, diğer eserlerle yan yana koyduğunuzda bizim kültürümüzün daha nezih ve temiz olduğunu orada rahatlıkla görürsünüz. Burada da o geçmişte yaşanan aynı kültür olmuş maalesef. Bizi bizden ayırmaya, koparmaya çalışmışlar. Başka kültürlere benzetmek için bunları kullanmışlar. Çok şükür bugün ayetin bize gösterdiği ışık doğrultusunda o müjdeye nail olmak için bu milletin hizmetinde olan bir yönetim var. Kütahya’nın başı olarak camilerle, diğer eserlerle olsun arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalarda hiçbir şey esirgemeden çalışıyoruz" diye konuştu.
"KÜTAHYA’NIN FATİHİ HAZER DİNARİ’NİN MAKAMI YAPILACA
Yılmaz, "Kütahya’yı fetheden İslam komutanıdır kendileri. Kütahya’da mezarı yok. Yeri yok, yurdu yok, inşallah bununla ilgili çalışmayı da başlattık. Yerinin de tahsisi geçen hafta içinde yapıldı. Kısa zamanda inşallah Hazer Dinari hazretlerinin makamı inşa edilip dışarıdan gelen ve içeride yaşayan ve Kütahya’nın İslamla şereflenmesini sağlayan kişiye dua edecek bir yer bulacaksınız. Pazar günü Hayme Ana’da olacağız. Hayme Ana’yla beraber yaşayan o kültürün Kütahya’da tekrar ihyasıyla ilgili her türlü çalışmayı vatandaşlarımızla gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
"KARŞILARINDA BÜYÜK BİR DEVLET VAR"
Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu vurgulayan Vali Yılmaz, bu kuvveti hazmedemeyenlerin içeriden ve dışarıdan çalışıp ülkeyi bölmeye çalışanların dün olduğu gibi bugün de olduğunu ve yarın da olacağını söyledi.
Cemaate seslenen Vali Yılmaz, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Yılmaz, konuşmasına şu sözlerle devam etti, "Camilerin ihyası ve inşası için çalışan bir kardeşinizim. Bin 214 camimiz var. 26 camimizin inşaatı sürüyor. Bu camiler sadece mekan olarak kalmıyor. Camilerin süsü cemaattir. 2002 yılında Kuran kursuna katılan öğrenci sayısı bin 356 iken, bu yıl yaz Kuran kursları da dahil katılan öğrenci sayımız 24 bin 441. 2002 yılındaki kuran kursu sayımız il geneli 67, bugün itibariyle 191 kuran kursumuz var. Camilerin süsü olacak, şenlendirecek olan Kur’an-ı Kerim’i öğrenen çocuklardır. Geleceğimiz çocuklarımıza emanettir. Onların hem nitelik, hem de nicelik olarak artması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürmenin gayesi içerisindeyiz. Camilerimizde inşallah ezanlarımız susmayacak cemaatimiz eksik olmayacak. Ülkemizi, birlik ve beraberliğimizi bozmak için gece ve gündüz uğraşan dahili ve harici tüm düşmanlarımıza bu bayrakla, ezanla, camilerimizle böldürtmeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti karşısında da buna kalkışanlar hiçbir zaman başarıya ulaşamayacaklar. Karşılarında büyük bir devletin olduğunu bilecekler. Gönül coğrafyası dahil olmak üzere kültürel, ekonomik ve siyasi bir güç olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni istemeyen gerek yabancılar, gerekse içimizdeki taşeronları boş durmayacaklar. Her ne kadar bunla uğraşsalar da bu millet büyük millet, nasıl 1. Dünya Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, Çanakkale’de, Dumlupınar’da başarmışsa bugün de varını yoğunu ortaya koyar ve başarır, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Biz kardeşliğimizi, birliğimizi muhafaza ettiğimiz sürece kimse bize bu konuda gerek içeriden gerek dışarıdan bir şey söyleme hak ve cür’etini kendinde bulamayacaktır. Önemli olan bu birlik ve beraberliğimizi, çimentomuzu muhafaza etmek, bu bize yeter."
Kütahya İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül’ün duasının ardından Vali Şerif Yılmaz ile protokol üyeleri Ağalar Cami’nin Cami’nin açılışını gerçekleştirdi.(EFE)

Yazarlar