İstanbul Kutay Gözgör: “Küresel Piyasalarda Jeopolitik Ve Siyasi Risk Yeniden Ön Planda”

Kutay Gözgör: “Küresel Piyasalarda Jeopolitik Ve Siyasi Risk Yeniden Ön Planda”

23.05.2017 - 11:03 | Son Güncellenme:

.

Kutay Gözgör: “Küresel Piyasalarda Jeopolitik Ve Siyasi Risk Yeniden Ön Planda”

Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, küresel piyasalarda yeniden siyasi ve jeopolitik risk sürecinin yükseldiğinin görüldüğünü söyledi.
Gözgör, bugün Washington Post’ın Trump’la ilgili yeni bir iddia ortaya atması ve İngiltere’de yaşanan patlamanın, güvenli varlık olarak adlandırabileceğimiz ürünlerin ön plana çıkmasına neden olduğunu kaydetti. Güzgör, aynı zamanda Trump beklentilerinin fiyatlamaya devem edebileceğini belirterek, “İngiltere’nin Manchester kentinde gece yarısı bir konser salonunda meydana gelen patlama sonrası 19 kişi hayatını yitirdi ve 50 kişi yaralandı. Polis terör saldırısı ihtimali üzerinde dururken, yaşanan olay sonrası İngiliz Sterlinin değer kayıpları hızlandı. Öte yandan Washington Post’un ABD başkanı Donald Trump’ın istihbarat yetkililerinin Rusya ile seçim konusunda herhangi bir anlaşma olmadığına dair kamuya açıklama yapmasını istediğini ifade etmesi yeniden ABD’de politik risk sürecini hızlandırdı. Piyasalar özellikle terör saldırılarına ilk başta olumsuz tepki verse de ardından hızlı bir toparlanma sürecine girebiliyor. Ancak, ABD odaklı risklerin devam etmesi, Kuzey Kore - ABD ilişkilerinin belirsizliği zaman zaman yükselen jeopolitik riskler yatırımcıların başta altın olmak üzere güvenli varlıklara yönelmesine neden oluyor. Ons altın fiyatları dün itibariyle yüzde 1’e yakın yükseliş gösterirken, gram altın fiyatları da yeniden 145 seviyesini test etti” dedi.
Gözgör son olarak, “Piyasalarda risk görüntüsünün ne durumda olduğunu görmek içinde kullanılan ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları yüzde 1’e yakın düşüş gösterdi. ABD 10 yıllık tahvil faiz oranlarının düşüş göstermesi piyasalarda endişenin yükseldiğini gösteriyor. Önümüzdeki süreçte de piyasalarda ABD odaklı siyasi ve jeopolitik risk sürecinin devam etmesini bekleyebiliriz. Bu yüzden güvenli varlık olarak adlandırılan ürünlerin başında yer alan altın fiyatını destekleyebilir” diye konuştu.

Yazarlar