Kırklareli "Kuzey Irak Referandumu Ve Türkiye'ye Etkileri" Konferansı

"Kuzey Irak Referandumu Ve Türkiye'ye Etkileri" Konferansı

20.10.2017 - 09:48 | Son Güncellenme:

.

Kuzey Irak Referandumu Ve Türkiyeye Etkileri Konferansı

KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli Üniversitesi'nde (KLÜ) "Kuzey Irak referandumu ve Türkiye'ye etkileri" konferansı düzenlendi.

Haberin Devamı

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Ortadoğu Uzmanı Ali Semi·n, KLÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Ozan ve Gazi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Gökhan Albayrak katıldı.

Semi·n, burada yaptığı konuşmada, 700 bin varil petrol ile devlet olunamayacağını söyledi.

Bugün Suudi Arabistan'ın bile bağımsız bir ülke olmdığını ifade eden Semin, bağımsızlığı petrol ve enerjiye bağlamanın yanlış olduğunu vurguladı.

Kürtlerin arkasında peşmerge silahlarının göründüğüne dikkat çeken Semin, şöyle devam etti:

"Peşmerge kürt ordusunun savunma gücü olarak karşımıza çıkmıyor. Neden?, Barzani grubunun kendine özel peşmerge gücü var. Talabani gücünün kendine özel peşmerge gücü var. Naçirvan Mustafa grubunun ayrı bir peşmerge gücü var. Yani herkesin kendine özgü bir peşmerge gücü var. Bir diğer sorun olarak ekonomik bağımsızlık da yok. Sanayi yok, tarım yok. Gıda tamamen dışarıdan geliyor. Her şey dışarıdan alınıyor. Kuzey Irak'ta yerli mal bulamazsınız. Şu anda Kuzey Irak'ın 1 milyon 388 bin çalışanı var. Ve aylık gideri 850 milyon dolar. Kendi petrolünü satsa dahi bu gideri karşılayamıyor. Bu nedenlerle her bakımdan imkansız bir şeyi gerçekleştirmeye çalıştılar. Ama 90'lı yıllardan beri elde ettiklerini bugün kaybettiler. Kerkük ellerinden gitti. Tartışmalı bölgelerin hepsini kaybettiler."

Haberin Devamı

Konferansta, Albayrak ile Ozan da birer konuşma yaptı.