Dünya Kuzey Kore’den iptal tehdidi

Kuzey Kore’den iptal tehdidi

17.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasındaki tarihi zirve tehlikeye girdi. Kuzey Kore’den, “ABD bizi köşeye sıkıştırırsa görüşmelere olan ilgimizi kaybederiz” açıklaması geldi

Kuzey Kore’den iptal tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yapılması planlanan tarihi zirve tehlikeye girdi. Güney Kore ve ABD’nin gerçekleştirdiği askeri tatbikat Kuzey Kore’nin büyük tepkisini çekerken, ülkenin tarihi zirveye katılmayı yeniden değerlendirebileceği açıklandı. Kuzey Kore Resmi Haber Ajansı KCNA’ya göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kye-gwan “ABD bizi köşeye sıkıştırır ve tek taraflı olarak nükleer silahlarımızdan vazgeçmemizi isterse, görüşmelere olan ilgimizi kaybederiz ve beklenen Kuzey Kore-ABD zirvesine katılıp katılmamayı yeniden değerlendirmemiz gerekir” dedi. Kuzey Koreli yetkilinin yaptığı bu açıklama, dün yapılması beklenen Kuzey ve Güney Kore görüşmelerinin ani bir kararla bu askeri tatbikat gerekçe gösterilerek iptal edilmesinden sonra geldi. Resmi haber ajansı KCNA tatbikatın bir “provokasyon” ve “işgal provası” olduğunu bildirmişti.

Haberin Devamı

Trump zirve için hazır

ABD’den ise konuyla ilgili temkinli açıklamalar geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı zirveye yönelik hazırlıkların sürdüğünü ve Kuzey Kore’nin tutumundaki herhangi bir değişiklikten haberleri olmadığını belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise, “ABD’nin olası görüşmeden umutlu olduğunu ancak Başkan Trump’ın sert bir müzakere sürecine hazırlandığını” belirtti. Sanders, Zirvenin gerçekleşmesini umuyor ve hazırlığımızı buna göre yapıyoruz. Zirve gerçekleşirse Başkan bunun için hazır. Ancak gerçekleşmezse, halen devam eden maksimum baskı politikamızı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu. Trump ve Kim zirvesinin 12 Haziran’da Singapur’da yapılması planlanıyor.