Dünya Kuzey Kore’nin hedefi Guam

Kuzey Kore’nin hedefi Guam

31.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore’den, Japonya üzerinden geçen füze denemesiyle ilgili ilk açıklama yapılırken, deneme, BM tarafından resmen kınandı. Trump ise daha sert bir açıklama yaparak Kuzey Kore’yle diplomatik çözümün mümkün olmadığını belirtti

Kuzey Kore’nin hedefi  Guam

Özellikle Japonya olmak üzere tüm dünyada endişe yaratan son balistik füze denemesinin ardından Kuzey Kore’den resmi açıklama geldi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Salı günü fırlatılan ve Japonya’nın üzerinden geçen orta menzilli balistik füzenin, ordusunun “Pasifik’te gelecekteki askeri operasyonlarının ilk adımını oluşturduğunu” söyledi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’ya açıklama yapan Kim, tepkisi çeken balistik füze denemesinin, “işgal üssü” diye tanımladığı ABD’ye ait Guam Adası’nı çevreleme yönünde önemli girişim olduğunu belirtti. Açıklamada, denemenin, Güney Kore ve ABD’nin, ortak askeri tatbikatına verilmiş bir karşılık olduğu da bildirildi. Haberde, Kuzey Kore liderinin, geçen orta menzilli balistik füzenin fırlatılışında bizzat hazır bulunduğu kaydedildi.zellikle Japonya olmak üzere tüm dünyada endişe yaratan son balistik füze denemesinin ardından Kuzey Kore’den resmi açıklama geldi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Salı günü fırlatılan ve Japonya’nın üzerinden geçen orta menzilli balistik füzenin, ordusunun “Pasifik’te gelecekteki askeri operasyonlarının ilk adımını oluşturduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

Kim, ülkesinin, stratejik savunmasını geliştirmek üzere gelecekte de Pasifik’i hedef alan füze denemeleri yapmayı sürdüreceğini vurgulayarak, son füze denemesinin Guam Adası’nı da içeren “Pasifik’te gelecekteki askeri operasyonlarının ilk adımı” olduğunu bildirdi. Böylece Kuzey Kore ilk kez, Japonya üzerinden geçen bir balistik füzenin bilinçli ve kasten gönderildiğini kabul etmiş oldu. Daha önce de Japonya üzerinden iki kez roket geçmiş ancak bunların uzaya gönderilen roketler olduğu açıklanmıştı.

‘Konuşmak çözmez’

Birleşmiş Milletler (BM) ise Kuzey Kore’nin denemesiyle ilgili resmi kınama yayımladı. BM Güvenlik Konseyi (BMGK), denemeyi sert şekilde kınarken Kuzey Kore’nin her türlü nükleer eyleme son vermesini istedi. Konseyin bildirisinde, sorunun çözümü için diplomatik ve barışçı yöntemlere bağlı olunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump da, Twitter hesabı üzerinden Kuzey Kore’ye yönelik sert açıklamalar yaptı. Trump, “ABD Kuzey Kore’yle 25 yıldır konuşuyor ve onlara haraç veriyor. Konuşmak çözüm değil!” açıklaması yaptı.

Öte yandan, Güney Kore, denemenin ardından Kuzey’den gelecek olası saldırıya karşı ABD’li muhataplarından Guam’daki Amerikan B-1B bombardıman uçaklarının ülkesine konuşlandırılmasını istedi. Seul’e destek için B-1B’ler dışında B-52 bombardıman uçakları, füzesavarlar, nükleer denizaltıları ve uçak gemilerinin sevk edilebileceği belirtiliyor.